

Συμφωνία επιτεύχθηκε στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.
Μετά από μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, η σουηδική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε: “Οι υπουργοί μόλις συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου. Αυτοί οι φάκελοι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της ΕΕ και είναι το κλειδί για μια καλή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια πολλών προεδριών συνέβαλε στο αποτέλεσμα που επιτύχαμε σήμερα”.
Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά ζητούσαν τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Νωρίτερα, δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ελλάδα, αρνήθηκαν να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
“Έχουμε πρόβλημα να στηρίξουμε αυτό το κείμενο”, είπε ο Ιταλός υπουργός Ματέο Πιαντεντόζι, με τη Ρώμη να ζητά οι μετανάστες στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο να επιτρέπεται να σταλούν πίσω στις “ασφαλείς” χώρες διέλευσής τους, ακόμη και αν δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο δεσμό στη χώρα αυτή.
Η Ελλάδα τάχθηκε επίσης κατά. “Όπως και η Ιταλία, δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως”, είπε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μιχαήλ Καραμαλάκης. “Είμαστε απογοητευμένοι γιατί οι ανησυχίες μας δεν ελήφθησαν υπόψη”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο θέμα των χωρών διέλευσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μια άλλη μεσογειακή χώρα, η Μάλτα, ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία επί της συμβιβαστικής πρότασης που παρουσίασε η Σουηδία, η χώρα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία αρνήθηκαν επίσης να στηρίξουν την πρόταση. Τις ενστάσεις τους εξέφρασαν η Δανία και η Λετονία.
Σχετικά Νέα
Καναδάς: Στρατιωτική βοήθεια 452 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία
Ο Καναδάς θα παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 452 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για.
Στρατηγική σύμπραξη Κίνας- Συρίας
Η Κίνα και η Συρία θα αναβαθμίσουν τη σχέση τους σε “στρατηγική σύμπραξη”, ανακοίνωσε.
Λιβύη: Διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Ντέρνα
Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα διοργανώσουν στις 10 Οκτωβρίου στην.
Βρετανία: Η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει την πώληση τσιγάρων στην επόμενη γενιά
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει σκληρά μέτρα κατά.