

Έντεκα είναι μέχρι στιγμής τα υποψήφια στρατόπεδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για να μετατραπούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες, που δεν δικαιούνται άσυλο, ή απορρίπτεται η αίτησή τους. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δύο από αυτά τα στρατόπεδα συγκεντρώνουν και τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε κέντρα για αυτού τους ανθρώπους. Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι επιστροφές μεταναστών, καθώς τα προηγούμενα 4,5 χρόνια είχαν γίνει μόλις 1.806.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να φτάσουν στους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι επιστροφές, μέχρι το τέλος του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο φέτος έχουν έρθει στη χώρα μας περισσότεροι από 45.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα οι ροές στην Ελλάδα συνεχίζονται και ήδη το Σάββατο (5/10) το βράδυ, περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στη Σάμο και το Φαρμακονήσι. Από τις 19 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 1.133 αφίξεις, μέσω της δυτικής Μεσογείου, 1.369 από την κεντρική Μεσόγειο και 4.879 από την ανατολική Μεσόγειο.
Μεταναστευτικό: Τα υπάρχοντα και τα υποψήφια προαναχωρησιακά κέντρα
Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για πρόσφυγες. Αυτά βρίσκονται σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», έχει ήδη στείλει έγγραφο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους που θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα για μετανάστες οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Τα υποψήφια στρατόπεδα τα οποία ενδέχεται να «ενεργοποιηθούν» εφόσον αρχίζουν να «γεμίζουν» τα ήδη υπάρχοντα είναι τα εξής:
- Πυροβολικού – Θήβα
- Μηχανικού – Ναύπλιο
- 9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα
- 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο
- 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι
- 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ – Τρίπολη
- Υγειονομικού – Άρτα
- Εφοδιασμού- Μεταφορών – Σπάρτη
- 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά
- Υλικού Πολέμου – Λαμία
- Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη.
Τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα για μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Αν κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, σταδιακά, αν παρατηρηθεί υπερπληθυσμός στα υπόλοιπα.
Μεταναστευτικό: Προσλήψεις στην υπηρεσία ασύλου
Καθώς ο στόχος είναι τον χειμώνα να βρίσκονται λιγότερους από τους μισούς μετανάστες και πρόσφυγες που είναι στα κέντρα στα νησιά- και ενώ οι ροές συνεχίζονται- θα γίνουν προσλήψεις και στην υπηρεσία ασύλου. Στη σύσκεψη που έγινε αυτή την εβδομάδα, στον απόηχο της τραγωδίας στη Μόρια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για άμεση πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου, προκειμένου να εξετάζονται πιο γρήγορα τα αιτήματα.
Το επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός είναι να μετακινηθούν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες- που έχουν κάνει αίτημα ασύλου ή που αυτό έχει γίνει δεκτό- από τα νησιά στην ενδοχώρα. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δημιουργία πάνω από 13 χώρων φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα. Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει ίση κατανομή προσφύγων και μεταναστών στις περιφέρειες.
Μεταναστευτικό: Φεύγουν σήμερα 570 από τη Μόρια
Στο μεταξύ, άλλοι 570 αιτούντες άσυλο αναχωρούν το απόγευμα της Κυριακής από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες και θα ταξιδέψουν με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά. Προορισμός τους είναι δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα, στο κέντρο της Μόριας φιλοξενούνται 13.300 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς, περίπου 1.000 είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.
Σχετικά Νέα
Πανικός σε μπαρ στην Πάτρα: Ζήτησε να πιει τσάμπα, τον έδιωξαν και επέστρεψε με περίστροφα
Τον πανικό σκόρπισε ένας 25χρονος σε μπαρ περιοχής στην Πάτρα. Ο νεαρός απαίτησε τη.
Λουτρά Αιδηψού: Εντυπωσιακές εικόνες με δελφίνια να δίνουν «σόου» στο νερό
Μπροστά σε ένα μαγευτικό θέαμα βρέθηκαν κάτοικοι στα Λουτρά Αιδηψού το απόγευμα της Τρίτης 22 Απριλίου..
Τραγωδία στα Χανιά: 80χρονος καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Νεκρός εντοπίστηκε ένας 80χρονος άνδρας την Τρίτη (22/04/2025) στο Σκονίζο του δήμου Πλατανιά στα.
Αργοστόλι: Διασωληνωμένο παιδί μετά από πυρκαγιά σε σπίτι – Στο νοσοκομείο η μητέρα και το αδερφάκι του
Στο νοσοκομείο διακομίσθηκαν, μετά από πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το σπίτι τους στο Αργοστόλι.