Μέσω Αρκτικής τάνκερ χωρίς προστασία από πάγο στέλνει η Ρωσία

Η Ρωσία ενέκρινε μη ενισχυμένα πετρελαιοφόρα να διαπλέουν για πρώτη φορά μέσω της παγωμένης διαδρομής στη Βόρεια Θάλασσα, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι ενισχύεται ο κίνδυνος για μια καταστροφική διαρροή στην Αρκτική.

Καθώς η Μόσχα προσπαθέι να ανακατευθύνει προς την Ασία – με αιχμή την Κίνα- τις εξαγωγές ενέργειας που πλήττονται από τις κυρώσεις προς την Ασία, έστειλε πετρελαιοφόρα Aframax κατηγορίας μη-πάγου στην Αρκτική.

Εμποδιζόμενη από τις δυτικές κυρώσεις, η απελπισμένη Ρωσία αποφάσισε να παραιτηθεί από τις μακροχρόνιες πρακτικές σχετικά με την προστασία από πάγο σε μια προσπάθεια να επαναδρομολογήσει ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες αργού πετρελαίου στην Κίνα, λένε οι ειδικοί.

Σε δύο δεξαμενόπλοια δόθηκε άδεια τον Αύγουστο να πραγματοποιήσουν το μακρινό ταξίδι των 3.500 μιλίων κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ρωσίας, παρόλο που δεν είναι δεξαμενόπλοια της λεγόμενης «κλάσης πάγου» που είναι ενισχυμένα για να αντέχουν σε συνθήκες παγετού, μεταδίδουν οι Financial Times.

Τα πλοία με λεπτό κύτος απέπλευσαν για την Κίνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, πλέοντας για πρώτη φορά σε ένα από τα πιο επικίνδυνα περάσματα πάγου στον πλανήτη, μακριά από κάθε ικανότητα αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.

«Ο θαλάσσιος πάγος είναι απρόβλεπτος και οι διαδρομές είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν», δήλωσε ο Charlie Kronick της Greenpeace UK. «Η χρήση δεξαμενόπλοιων που δεν ανήκουν στην κατηγορία πάγου κάνει την ήδη υψηλή πιθανότητα ατυχήματος πολύ χειρότερη».

Η Μόσχα υποστηρίζει τα τελευταία χρόνια τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, η οποία βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα ύδατα της Αρκτικής, καθώς προσφέρει μια συντομότερη ακτοπλοϊκή πορεία προς την Κίνα. Η υπερθέρμανση έχει ανοίξει τη διαδρομή τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία είναι πολύ πιο γρήγορη από την κανονική πλεύση μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Η κίνηση για την έγκριση δεξαμενόπλοιων μη κλάσης πάγου στη διαδρομή έρχεται καθώς οι δυτικές κυρώσεις που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να φέρει το πετρέλαιο της στην αγορά. Ήδη χρησιμοποιεί συχνότερα τη Βόρεια Θάλασσα για να μειώσει το χρόνο για να ταξιδέψει στις ασιατικές αγορές.

Το 2022, μόνο ένα δεξαμενόπλοιο, το βαριά ενισχυμένο Vasily Dinkov, μετέφερε ρωσικό αργό πετρέλαιο μέσω αυτής της διαδρομής στην Κίνα. Το 2023, ωστόσο, 10 δεξαμενόπλοια κατηγορίας πάγου κατευθύνθηκαν προς την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από την Kpler. Ένα ενισχυμένο δεξαμενόπλοιο LNG ολοκλήρωσε επίσης το ταξίδι αυτή την εβδομάδα.

Η χρήση μη ενισχυμένων σκαφών είναι δυνητικά δυνατή στη διαδρομή από το 2020. Η Rosatom, η ρωσική υπηρεσία που ρυθμίζει τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, επέτρεψε σε πλοία που δεν ανήκουν στην κατηγορία πάγου να πλεύσουν τη διαδρομή σε ένα παράθυρο καλοκαιριού-φθινοπώρου από τον Ιούλιο έως τα μέσα Νοεμβρίου ανεξάρτητα ή, σε συνθήκες ελαφρύτερου πάγου, με συνοδεία παγοθραυστικού.

Η Rosatom είπε στους FT ότι «οι βελτιωμένες συνθήκες ναυσιπλοΐας τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες επιτρέπουν στα πλοία που δεν ανήκουν στην κατηγορία πάγου να λειτουργούν με ασφάλεια», προσθέτοντας ότι όλα τα πλοία υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους. Ανέφερε ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα «ήταν και παραμένουν πάντα η κορυφαία προτεραιότητα της Rosatom».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα