Μενδώνη: Θέλουμε δημιουργούς αξιοπρεπείς που να πατάνε στα πόδια τους

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του νομοισχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις». Όπως τόνισε η  Υπουργός Πολιτισμού στόχοςτου νομοσχεδίου είναι η « ενίσχυση και ενδυνάμωση των καλλιτεχνών και των δημιουργών, γιατί σεβόμαστε το έργο και την προσωπικότητά τους και δεν θέλουμε να έχουμε καλλιτέχνες οι οποίοι να πένονται, ενώ υπάρχουν κονδύλια τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν».

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να αναλώνει ούτε το χρόνο του, ούτε το νου του, για να προσεγγίζει προγράμματα, να καταθέτει φακέλους, να συντάσσει τεχνικά δελτία» και αυτό το έργο θα το αναλαμβάνει ο νέος φορέας «ΑΚΡΟΠΟΛ» που «θα επιτρέπει και θα βοηθήσει τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό κόσμο της χώρας να παίρνουν πόρους από την ΕΕ που σήμερα δεν έχουν εδώ αυτή την δυνατότητα»

Θέλουμε, τόνισε η υπουργός, «οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί να είναι αξιοπρεπείς, να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να μην προσβλέπουν στην όποια επιδοματική πολιτική την οποία πολλοί θέλουν να καθιερώσουν. Που να πατάνε στα πόδια τους, που να έχουν την υποστήριξη που τους αξίζει. Που να μπορούν να αντλούν πόρους για να μπορούν να θεραπεύουν την τέχνη τους και να ικανοποιούν τις επιλογές τους». Αυτό ανέφερε θα κάνει ο νέος οργανισμός «ΑΚΡΟΠΟΛ» που έχει ως άξονα τα ίδια τα μέλη του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, με κέντρο ενδιαφέροντος τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Η κυρία Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως το ΑΚΡΟΠΟΛ φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τις δομές με την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων, όπως η συστηματική επιμόρφωση με σεμινάρια, μέσω συμπράξεων, μεταξύ των πολιτιστικών φορέων, με την καλλιέργεια των διοικητικών δεξιοτήτων των ίδιων των καλλιτεχνών, με την ανάδειξη νέων στελεχών στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης, με προγράμματα διά βίου μάθησης. Το «ΑΚΡΟΠΟΛ» είπε η υπουργός φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα σαφές πλαίσιο δράσεων εξωστρέφειας.

O εισηγητής της πλειοψηφίας, Γιάννης Λοβέρδος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο έρχεται κυριολεκτικά την κατάλληλη στιγμή, αμέσως δηλαδή μετά το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, να παράσχει στο μέτρο του δυνατού, τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για την ανάκαμψή του

Η εισηγήτρια της μειοψηφίας, Ραλλία Χρηστίδου ανέφερε πως ο συγκεκριμένος πολιτιστικός φορέας ήταν στο πρόγραμμα και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία και σκοπό. Γιατί η αντίληψη του τι συνιστά πολιτισμό και πώς αυτός ενισχύεται, είναι τελείως διαφορετική στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόθεσή μας, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο χώρος να λειτουργήσει σαν κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε επαφή με τις νέες τάσεις. Ένα πεδίο καλλιτεχνικού διαλόγου μεταξύ δημιουργών και κοινού, μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού που θα έδινε νέα ορμή στα πολιτιστικά πράγματα. Η νυν κυβέρνηση το αντιμετωπίζει ως ένα κέντρο οικονομικής κατάρτισης των καλλιτεχνών, με την οικονομική «βιωσιμότητα» στο κέντρο της φιλοσοφίας του, το management του πολιτιστικού πεδίου που θα επηρεάζει και που θα κάνει τελικά καθ’ εικόνα και ομοίωσή του.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναγνώρισε πως «η αξιοποίηση του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι ένα βήμα που πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Και, ίσως να έχουμε αργήσει. Διότι ο δημιουργικός και πολιτιστικός κλάδος εξακολουθεί να είναι ανώριμος, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες κερδοφορίας, η ανάπτυξη καθυστερεί, λόγω απουσίας συνολικής στρατηγικής».

Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής λέγοντας πως από την εισαγωγή του νομοσχεδίου αντανακλάται «η εμπορευματική αντίληψη του πολιτισμού και της τέχνης ως εμπόρευμα»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα