

Μάλιστα, η υπουργός υπογράμμισε, πως αυτές οι πρώτες επισκέψεις θα έχουν και πιλοτικό χαρακτήρα για όταν το μνημείο αποδοθεί συνολικά στο κοινό, καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μικρό χώρο, χωρίς δεύτερη είσοδο – έξοδο, οπότε κρίνεται απαραίτητο να εξεταστεί πως θα γίνεται η διαχείριση του κόσμου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Μενδώνη τόνισε πως η συνεχιζόμενη έρευνα στον τύμβο ανάδειξε πλήθος νέων στοιχείων για τον τρόπο κατασκευής του μνημείου όσο αφορά την αρχιτεκτονική του αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Επιπλέον, σε ερώτηση που της τέθηκε αν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Λέων της Αμφίπολης πρόκειται να τοποθετηθεί εκ νέου στην κορυφή του τύμβου η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Λεφατζή προκύπτει ότι όντος ο Λέων βρίσκονταν πάνω από το τύμβο, το αν θα μετακινηθεί ή θα κατασκευαστεί κάποιο αντίγραφό του και θα τοποθετηθεί εκεί αυτό θα το αποφασίσουν οι επιστήμονες».
Επίσης, στις δηλώσεις της η υπουργός υπογράμμισε ότι εντός του Μαΐου θα ξεκινήσουν και τα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων πέριξ του ταφικού μνημείου, προκειμένου στη συνέχεια να καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες για την πλήρη αναστήλωση και ανάδειξη του περιβόλου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός Πολιτισμού στις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της αρχαίας ξύλινης γέφυρας της Αμφίπολης που χρονολογείται από το 5ο αιώνα πΧ. Σημείωσε πως το έργο αυτό θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. καθώς πρόκειται για να μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής που ανασκάφθηκε πριν πολλές δεκαετίες, τοποθετήθηκε ένα στέγαστρο για να προστατευθεί το οποίο όμως δεν πληροί πλέον τις νέες σύγχρονες ανάγκες προστασίας του μνημείου. Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση της γέφυρας, τη συντήρηση των υφιστάμενων τμημάτων και την κατασκευή νέου στεγάστρου προκειμένου και αυτό το μνημείο να γίνει επισκέψιμο από τον κόσμο.
Σχετικά Νέα
Δένδιας: Στον Έβρο για Πάσχα με τις Ένοπλες Δυνάμεις
Το επιτηρητικό φυλάκιο «5» στον Έβρο, στην περιοχή ευθύνης της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.
Κ.Μητσοτάκης: Το Άγιο Πάσχα μας θυμίζει ότι μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες τελικά γεννιούνται το φως και η ελπίδα
«Το Άγιο Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, μας θυμίζει πάντα ότι μέσα από.
Παπασταύρου: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός απεικονίζει τις ζώνες όπου θα αναπτυχθούν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Ο χάρτης που αποτυπώνει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο.
Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως στον Ιερό Ναό.