Μεικτά πρόσημα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Μεικτά πρόσημα και επιφυλακτικές κινήσεις είναι η εικόνα που εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επί της ουσίας παραμένει σε μια συντηρητική στάση αναμονής σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 934,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.263,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,54% στις 664,91 μονάδες.

Αν και βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα ακόμη και στη ζώνη των 910 μονάδων, το ΧΑ έχει καταφέρει να ανακτήσει το κρίσιμο επίπεδο των 930 μονάδων, το οποίο ήταν το μεγάλο εμπόδιο σε όποια ανοδική προσπάθεια εκδηλώθηκε τους προηγούμενους μήνες. Και στην παρούσα, όπως όλα δείχνουν αποτελεί το ορόσημο ώστε η αγορά να κρατήσει “ζεστούς”, όπως αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, τους αγοραστές, ή να προσελκύσει νέα κεφάλαια για τα υψηλότερα επίπεδα.

Το σημαντικότερο όμως του παραπάνω είναι ότι ο γενικός δείκτης κατάφερε να κρατήσει αυτό το επίπεδο κόντρα σε ένα άκρως ναρκοθετημένο διεθνές περιβάλλον, τόσο στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής όσο και στο μέτωπο της γεωπολιτικής στα σύνορα της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Άλλωστε, και στην Ευρώπη, οι αγορές βρέθηκαν να καταγράφουν μεγάλες διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα με φόντο την ιστορική στροφή της Fed προς την πολιτικής της αύξησης των επιτοκίων της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ενώ την ακραία μεταβλητότητα τροφοδοτούν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία.

Πάντως οι παραπάνω καταλύτες έρχονται σε αντίθεση με την απουσία σημαντικών εγχώριων βραχυπρόθεσμων καταλυτών, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι στο θετικό σενάριο η αγορά θα συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών με επιλεκτικές τοποθετήσεις. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 881 μονάδες. Επίσης, σημεία στήριξης είναι οι 920 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 940 και 950 μονάδες.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, το -1,4% της Coca Cola και της Jumbo ασκεί πιέσεις στην αγορά, όπως και το αρνητικό πρόσημο των ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΟΛΠ, Aegean, Quest, ΔΕΗ και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και Εθνική, με κέρδη 1,16% και 1,21% στηρίζουν την αγορά, όπως και τα μικρά κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Σαράντης, Eurobank, Motor Oil, Alpha Bank, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.


 

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα