Μεικτά πρόσημα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Μοιρασμένα πρόσημα και δοκιμασία δυνάμεων πέριξ της αντίστασης των 895 μονάδων εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές να εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 894,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 800 χιλ. τεμάχια. Πτώση 0,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.161,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,21% στις 571,56 μονάδες.

Αδύναμος ο τζίρος
Εκτός από τη συσσώρευση της αγοράς μέσα σε ένα στενό εύρος το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους αναλυτές είναι ο χαμηλός τζίρος. Και με τα επίπεδα αυτά, τα οποία μετά βίας ξεπερνούν τα 20 εκατ. σε ολόκληρη τη συνεδρίαση, η αγορά δεν μπορεί να λάβει τάση, την οποία και τόσο χρειάζεται.

Αυτό άλλωστε επισημαίνει και ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, τονίζοντας ότι αυτή η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δύναται να καθορίσει με διαγραμματική διαύγεια την όποια βραχυχρόνια πορεία της. Μια αγορά με συνολική κεφαλαιοποίηση 63,57 δισ. ευρώ, που ολοκληρώνει εδώ και μέρες τη συνεδρίαση με έναν συνολικό τζίρο συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ ή το 0,078% (!) της συνολικής, είναι τεχνικά αδύνατο να τραβήξει μια καθοριστική ρότα τάσης είτε αυτή είναι ανοδική είτε είναι καθοδική.

Η εικόνα αυτή δεν αναμένεται βέβαια να κρατήσει επί μακρόν, καθώς, όπως επισημαίνει και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, το κλείσιμο των εβδομαδιαίων candlesticks του γενικού δείκτη, επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητά του . Ο ΓΔ περιστρέφεται εδώ και εβδομάδες γύρω από τον κινητό μέσο όρο 20 συνεδριάσεων, έχοντας δώσει στους ακολουθητές της τάσης σειρά “λάθος” σημάτων. Αυτή η ακολουθία δεν θα συνεχιστεί επ’ άπειρον, με τον κ. Στεριώτη να εκτιμά ότι το επίπεδο των 900 μονάδων δε μπορεί να συνεχίσει να κρατά την ελληνική Αγορά δέσμια. Η διάσπαση της ζώνης των 850-930 αποτελεί το κρίσιμο κριτήριο αποσαφήνισης των διαθέσεων της Αγοράς με φόντο το κλείσιμο του έτους.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, το +1,08% της ΕΧΑΕ, αλλά και η ήπια ανοδική κίνηση των Ελληνικών Πετρελαίων, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίου, Eurobank, Εθνικής, Σαράντη, Ελλάκτωρ, Motor Oil, OTE, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα στηρίζουν τα επίπεδα της αγοράς.

Στον αντίποδα, το -1,71% της Jumbo αποτελεί βαρίδι, όπως και οι ήπιες απώλειες σε Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Titan, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή είναι η Πειραιώς και ο ΟΛΠ.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα