

Μοιρασμένα πρόσημα και προσεκτικές κινήσεις είναι η εικόνα του χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα, με την αγορά να αναζητά τις στηρίξεις του μετά την αντίδραση της Δευτέρας, έχοντας το βλέμμα στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την αγορά το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,13% στις 634,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,21% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.510,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,18% στις 295,35 μονάδες.
Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο
Μπορεί στη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά να εκδήλωσε μια τεχνική αντίδραση, όπως τα προβλήματα που την έχουν καθηλώσει επί πενταμήνου είναι ακόμη εδώ, με τις κινήσεις των χαρτοφυλακίων να είναι προσεκτικές και με μικρό χρονικό ορίζοντα. Ήδη δηλαδή βλέπουμε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει να διορθώνουν, χωρίς όμως να εμφανίζουν πιέσεις αποεπένδυσης, παρά μόνο εκείνες που προσδίδουν ενθυλάκωση των βραχυπρόθεσμων κερδών.
Με τον τραγικό απολογισμό των κρουσμάτων του κορονοϊού να ανεβαίνει και τον κίνδυνο νέων μέτρων να επικρέμεται στην οικονομία, η “μελέτη” των αποτελεσμάτων ενός τριμήνου που θα μείνει στην ιστορία για τη βουτιά του ΑΕΠ συνεχίζεται από την αγορά. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν διευκολύνεται, καθώς αν και η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία του FTSE Large Cap εμφάνισε συρρίκνωση μόλις 0,5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το 1/3 των εταιρειών δεν έχουν ανακοινώσει στοιχεία β’ τριμήνου 2020, καθώς δεν τους υποχρεώνει η νομοθεσία.
Το αποτέλεσμα είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς σε μεγάλο μέρος του ταμπλό να μην έχει αποκατασταθεί, ιδιαίτερα όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις. Άλλωστε, εκεί αποδίδεται, μεταξύ άλλων, από τους αναλυτές και το γεγονός ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 44,2 εκατ. ευρώ, η δεύτερη χαμηλότερη για το 2020 αλλά και των τελευταίων 19 μηνών, ενώ υποχώρησε 29% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019.
Βέβαια, το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση δεν αποκλείει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας φέτος, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης οφειλών. Αυτό θα κριθεί από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και από το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Προς το παρόν προβλέπεται ύφεση 8,2% φέτος.
Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Φουρλής προσπαθούν να στηρίξουν την αγορά με κέρδη 2,22% και 2,15% αντίστοιχα, με τον ΟΠΑΠ και την Εθνική να ακολουθούν με άνοδο 1,59% και 1,8% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Eurobank.
Στον αντίποδα, η Coca Cola και Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες 1,56% και 1,32% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Motor Oil, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή η Πειραιώς και ο ΟΛΠ.
πηγή capital.gr
Σχετικά Νέα
«Ένα νέο κεφάλαιο: Η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε πράσινη δύναμη»
Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελεί πια απλώς ένα μακρόπνοο όραμα, αλλά μια καθοριστική.
«Λόγος και Αντίλογος» με την Ελευθερία Κοσμοπούλου 15/5/2025
Συντάξεις: Οι ημερομηνίες πληρωμής για τον Ιούνιο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία:.
«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ για ανασφάλιστα, αδήλωτα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα – Πρόστιμα έως 30.000 ευρώ
Στην «πρίζα» βάζει η ΑΑΔΕ ένα διευρυμένο σύστημα ελέγχων με στόχο τον εντοπισμό χιλιάδων.