Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται με μεικτά πρόσημα τη Δευτέρα, μετά τα ισχυρά κέρδη την περασμένη εβδομάδα, λόγω των κλιμακούμενων στοιχημάτων για περικοπές επιτοκίων, καθώς οι μετοχές του εξορυκτικού κλάδου και της ενέργειας υποχωρούσαν, ακολουθώντας τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κινείται με αμελητέες μεταβολές πέριξ των 466 μονάδων, αφού άγγιξε υψηλό τεσσάρων μηνών την Παρασκευή και κατέγραψε την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο. Ο κλάδος των εξορυκτικών υποχωρεί κατά 1,9% καθώς το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ επιβάρυνε τις τιμές του χαλκού, ενώ οι μετοχές της ενέργειας υποχωρούν κατά 1,4% καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης εν μέσω της επίμονης πίεσης από την απόφαση του OPEC+ και της αβεβαιότητας για την παγκόσμια αύξηση ή μη της ζήτησης καυσίμων. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, καταγράφει απώλειες 0,02%.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,14%, ο γαλλικός CAC 40 “χάνει” 0,05%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,29%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,03%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει επίσης κέρδη 0,32%.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τιμές spot να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια, με τους αναλυτές να αναφέρουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, την πιθανή πτωτική πορεία του δολαρίου των ΗΠΑ και πιθανές μειώσεις επιτοκίων ως περαιτέρω καταλύτες για τον χρυσό οδεύοντας προς το επόμενο έτος.

Η προοπτική περικοπών επιτοκίων, και πιο επικείμενα άλλη μια διατήρησή τους αμετάβλητων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) στην επόμενη συνεδρίασή της στα μέσα Δεκεμβρίου, έστειλε τον S&P 500 σε υψηλό 2023 την Παρασκευή μετά από ένα σερί πέντε κερδοφόρων εβδομάδων.

Ο κλάδος των εξορυκτικών υποχωρεί κατά 1,9% καθώς το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ επιβάρυνε τις τιμές του χαλκού, ενώ οι μετοχές της ενέργειας υποχωρούν κατά 1,4% καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης εν μέσω της επίμονης πίεσης από την απόφαση του OPEC+ και της αβεβαιότητας για την παγκόσμια αύξηση ή μη της ζήτησης καυσίμων.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell την Παρασκευή ενίσχυσαν την πεποίθηση της αγοράς ότι τα βασικά επιτόκια πολιτικής των ΗΠΑ έχουν πια κορυφωθεί.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν μια σειρά μακροοικονομικών δεδομένων αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων του PMI της ευρωζώνης, των τιμών παραγωγού, των λιανικών πωλήσεων και του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για να σταθμίσουν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία.

Όσον αφορά τις μεμονωμένες μετοχές, εκείνη της Roche κερδίζει 1,7%, αφού συμφώνησε να αναλάβει την εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για την παχυσαρκία Carmot Therapeutics έναντι 2,7 δισ. δολ.

Η Rolls-Royce πραγματοποιεί μίνι άλμα 3,7% αφού η J.P. Morgan αναβάθμισε τη μετοχή της εταιρείας σε “Overweight” από “Neutral”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα