Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τη Δευτέρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, παρά το κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή σε επίπεδα – ρεκόρ, με τον Dow Jones να ξεπερνά για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 35.000 μονάδες.

Οι δείκτες σε Χονγκ Κονγκ και ηπειρωτική Κίνα πραγματοποιούν “βουτιά” κοντά ή και άνω του 3%, κυρίως λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας το τελευταίο διάστημα, περιορίζοντας την “ελευθερία κινήσεων” των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου.

Η αρχή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Κίνας έδωσε εντολή στην Tencent να εκχωρήσει τα αποκλειστικά δικαιώματά της σε μουσικό περιεχόμενο και επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, σε ακόμη μια απόδειξη της πρόθεσης του Πεκίνου να επιβάλει περιορισμούς στους εγχώριους διαδικτυακούς κολοσσούς.

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν στο Χονγκ Κονγκ και οι εταιρείες ιδιωτικής εκπαίδευσης, που επίσης υφίστανται νέους, ασφυκτικούς περιορισμούς, με τις μετοχές των New Oriental Education & Technology Group, Koolearn Technology και China Beststudy Education Group να πραγματοποιούν άπασες βουτιά άνω του 30%.

Οι μετοχές στην Ιαπωνία κινήθηκαν ανοδικά, μετά από μια τετραήμερη παύση των συναλλαγών, επ’ αφορμή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2020, με έναν χρόνο καθυστέρηση.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα και τη δραστηριότητα στον χώρο των υπηρεσιών στην Ιαπωνία δείχνουν ελαφρά πτώση, αντανακλώντας τα τελευταία μέτρα περιορισμών λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχωρεί τον Ιούλιο στις 46,5 μονάδες, από 48 τον Ιούνιο, με το 50 να αποτελεί το “σύνορο” μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης.

Η μεταποίηση παρέμεινε σε τροχιά επέκτασης, υποχωρώντας ωστόσο στις 50,5 μονάδες, από τις 50,7, σύμφωνα με έρευνα της Jibun Bank. Μειωμένες εμφανίζονται τόσο οι παραγγελίες για νέες εξαγωγές, όσο και η παραγωγή.

“Η βραχυπρόθεσμη διαταραχή στην δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να υποχωρήσει το τελευταίο κύμα μολύνσεων και οι συνακόλουθοι περιορισμοί”, αναφέρει ο Usamah Bhatti, οικονομικός αναλυτής στην IHS Markit, σε ανάλυσή του.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,02%, στις 27.829,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να “χάνει” 0,83%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 3.38%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai καταγράφει απώλειες 2,62%, και ο Shenzen 3,04%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με πτώση 0,96%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα