Μεικτά πρόσημα και στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης με το βλέμμα των επενδυτών σταθερά προσηλωμένο στις ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών αλλά και στις δηλώσεις των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών για νέα στοιχεία σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι υπομονετική στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί

Η ΕΚΤ έχει κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις διαδοχικές αυξήσεις που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022. Οι αγορές περιμένουν πλέον η τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της από την άνοιξη, καθώς η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μετριαστεί.

Ωστόσο η Σνάμπελ σε συνέντευξη στους Financial Times, προειδοποίησε για τον κίνδυνο από πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι παραμένουν κάποια ανησυχητικά σημάδια καθώς ξεκινά μια νέα και κρίσιμη φάση στην αποπληθωριστική διαδικασία.

“Οι προσδοκίες για τις τιμές στις υπηρεσίες, έχουν κινηθεί ανοδικά για αρκετούς μήνες στη σειρά”, αναφέρει η αξιωματούχους της ΕΚΤ και προσθέτει: “Βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε και μια αξιοσημείωτη χαλάρωση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες”, ανέφερε.

Την Τρίτη, άλλοι δύο αξιωματούχοι της αμερικανικής Federal Reserve επισήμαναν τους κινδύνους από μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων, ενώ και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε με τις δηλώσεις του ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να πρέπει να περιμένουν περισσότερο από το αναμενόμενο για να αλλάξει στάση η Fed.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με μικρά κέρδη 0,15% στις 487,50 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,1% στις 17.012,09 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 7.647,01 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE ενισχύεται 0,2% στις 7.693,98 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,3%.

Στο μεταξύ, η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται και σήμερα, με τις ανακοινώσεις ευρωπαϊκών κολοσσών όπως οι Siemens Energy, Vestas, Orsted, TotalEnergies, Monte dei Paschi di Siena και Carlsberg να συγκεντρώνουν τα βλέμματα των επενδυτών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα