

Πτωτικά κινούνται βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού τη Δευτέρα, μετά τη χειρότερη εβδομάδα στην Wall Street από την έναρξη της πανδημίας το 2020, αλλά και εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei κέρδισε 0,24%, στις 27.588,37 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να υφίσταται απώλειες 1,49%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng “χάνει” 1,25%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai ενισχύεται οριακά κατά 0,04%, με τον Shenzen να κερδίζει 0,38%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 0,50%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες.
Οι επενδυτές ανησυχούν για το πόσο επιθετικά θα κινηθεί η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα προχωρήσει σε κατεύθυνση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση (QE) έδωσαν σημαντική ώθηση στις αγορές και βοήθησαν στην απορρόφηση του οικονομικού πλήγματος από το σοκ της πανδημίας, από τις αρχές του 2020, οδηγώντας στην ανάκαμψη.
“Η συνεδρίαση της FOMC (Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών) κυριαρχεί στο ημερολόγιο των μακροοικονομικών εξελίξεων την τρέχουσα εβδομάδα και πιθανότατα θα συνεχίσει να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα επενδυτικού ρίσκου, καθώς αναμένεται ακόμη και άμεση λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και ανακοίνωση αύξησης επιτοκίων σε σύντομο χρόνο”, τονίζουν οι οικονομολόγοι της ING, Nicholas Mapa και Robert Carnell, σε σχόλιό τους.
Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ να σημειώνει άνοδο 7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.
Τα αυξανόμενα κόστη έχουν εντείνει την ανησυχία ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να μειώνουν τις δαπάνες τους, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού δυσχεραίνει και επιβραδύνει την ανάκαμψη των οικονομιών διεθνώς.
Σχετικά Νέα
Έσπασε το σερί κερδών του S&P 500 καθώς η Wall Street αξιολογεί τις εμπορικές εξελίξεις και αναμένει τον «χρησμό» της Fed
Δεν κατάφερε να κλείσει ένα δεκαήμερο σερί κερδών ο S&P 500 τη Δευτέρα (05.05.2025),.
Wall Street: Νευρικότητα εν αναμονή λεπτομερειών για τους δασμούς
Με μεικτά πρόσημα κινούνται τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης,.
Διεύρυναν το ανοδικό τους σερί οι ευρωαγορές – Έκανε το 10 στα 10 ο Stoxx 600
Διεύρυναν το ανοδικό τους σερί οι ευρωαγορές τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν.
Immutep: Εκτόξευση για τη μετοχή της με φόντο τις επιτυχείς κλινικές δοκιμές φαρμάκου για τη θεραπεία καρκίνων
Οι μετοχές της φαρμακευτικής Immutep Ltd ADR σημείωσαν άνοδο 37,4% μετά την ανακοίνωση των.