Μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Πάνω από 30 μονάδες είναι η πτώση που σημειώνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας τη μεγάλη ανησυχία που προκάλεσε η νέα αφρικανική μετάλλαξη της Covid 19, καθώς τα μέχρι τώρα “εργαλεία” κατά της πανδημίας δείχνουν ανήμπορα να σταματήσουν την εξάπλωσή της.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,23% στις 869,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.090,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 3,95% στις 560,69 μονάδες.

Βουτιά στο κενό για το Χρηματιστήριο, στη σκιά της νέας μετάλλαξης
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα τόσο η ελληνική όσο και οι ξένες αγορές, εν μέσω των νέων περιορισμών που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και ενώ οι αναφορές για τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του ιού με πολλαπλές μεταλλάξεις πυροδοτεί φόβους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των υφιστάμενων θεραπειών. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα που αφορούν τη μετάλλαξη.

Με την πλάτη στον τοίχο η Λ. Αθηνών
Πλέον η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι άκρως αρνητική, καθώς η όποια διαφοροποίηση και επιχειρήθηκε έπεσε στο κενό. Ο Γενικός Δείκτης πέφτει στη ζώνη των 860 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να είναι στις 850 μονάδες. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές δεδομένου του ότι είναι δύσκολο ακόμη και για τους ειδικούς πλέον να διασφαλίσουν ότι ο κόσμος δεν οδεύει σε ένα ακόμη lockdown, θυμίζοντας την πρώτη περίοδο της πανδημίας, ακόμη και μετά από 2μιση χρόνια από το ξέσπασμά της.

Στο μεταξύ, ακόμη και τα θετικά επιχειρηματικά νέα, αλλά και οι θετικές εκτιμήσεις των ξένων για την πορεία της αγοράς, μπαίνουν πλέον σε δεύτερη μοίρα, καθώς το μεγάλο διακύβευμα των απανταχού χαρτοφυλακίων είναι να μειωθεί ο κίνδυνος από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Και όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση που προκαλεί ο ιός και το πόσο ανησυχεί ο ΠΟΥ θα κυμανθεί και το εύρος του sell off.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 5,18%, με τις Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank και Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση άνω του 4%. Άνω του 3% είναι η πτώση σε Μυτιληναίο, Λάμδα, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.

Οι απώλειες σε Eurobank, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Titan ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ. Ο Σαράντης είναι στο -0,70%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα