«Μέδουσα 2024»: Φινάλε της διεθνούς άσκησης κατά της εμπορίας ανθρώπων με ΟΠΚΕ και συλλήψεις

Το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων αποτελεί μια σύγχρονη βάρβαρη μορφή δουλείας και μια μορφή οργανωμένου εγκλήματος, δεδομένου ότι  τελείται με μαζικό, σκληρό και βίαιο τρόπο. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στη σκοτεινή εγκληματικότητα, στο βαθμό που εντάσσεται σε οικονομικά κυκλώματα δικτύων, ιδιαίτερα σύνθετων που δυστυχώς θίγουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας.

Της Ελευθερίας Κοσμοπούλου

Στο πλαίσιο αυτό και με κύριο στόχο της καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και βασικό σύνθημα «Σπάσε την αλυσίδα… Σπάσε την σιωπή ΤΩΡΑ», ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαΐου, στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το τελευταίο μέρος της επιτυχημένης διεθνούς άσκησης «Μέδουσα 2024», η οποία και διήρκησε πέντε μέρες, εξελίχθηκε σε 72 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, με 613 συμμετέχοντες και 132 άτομα στην ομάδα Σχεδιασμού και Διοίκησης.

Στην άσκηση που έλαβε χώρα, με την βοήθεια του σκηνοθέτη της «Αθηναϊκής Σκηνής Κάλβου-Καλαμπόκη», Μιχάλη Καλαμπόκη, τα πραγματικά γεγονότα συνδυάστηκαν ουσιαστικά με την υποκριτική. Παρακολουθήσαμε την έφοδο της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και τη σύλληψη trafficker, κατά τη διάρκεια «Επίδειξης Μόδας», ενώ σημειώνεται πως για πρώτη φορά παγκοσμίως συμμετείχαν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.  Κατά τη διάρκεια της εφόδου πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους «Γιατρούς του Κόσμου» με την παρουσία διερμηνέων, ενώ υπήρχε και ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα. Παράλληλα, δύο αρμόδιοι εισαγγελείς επόπτευαν με απόφαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου καθ’όλη τη διάρκεια της δράσης, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε και η Επιθεώρησης Εργασίας.

Βούλτεψη: Χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται αγώνας και ο αγώνας είναι διεθνής

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη χαιρετίζοντας την λήξη της Άσκησης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, απένειμε βραβεία στους συμμετέχοντες ενώ σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους τόνισε ” Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που μπορούμε και φέτος να φέρουμε σε πέρας μια τόσο σημαντική άσκηση κατά της εμπορίας ανθρώπων, ενός πολύ μεγάλου εγκλήματος, το οποίο είναι κρυφό και διεθνικό. Στην χώρα μας έχει αποδειχθεί ότι το 95% των θυμάτων είναι πρόσφυγες και μετανάστες. Επομένως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός αυτό και θέλει να εμπλέκει όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς,  από την Πολιτεία, τις Οργανώσεις τις διεθνείς, την Επιθεώρηση Εργασίας και παρατηρούμε πως όλο και πληθαίνουν οι φορείς που λαμβάνουν μέρος. Επίσης, έχουμε στο πλευρό μας τις Πρεσβείες καθώς όπως είπαμε είναι διεθνικό το πρόβλημα. Σκοπός αυτών των ασκήσεων λοιπόν είναι να εντοπίσουμε που υπάρχουν κενά στο σύστημα, διότι αυτοί οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται ακριβώς αυτά τα κενά για να εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, τους οποίους χρησιμοποιούν, πολλές φορές και ασυνόδευτους ανήλικους ή ανήλικους γενικότερα, καθώς δυστυχώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονται και στο στόχαστρο του οργανωμένου εγκλήματος και τους υποχρεώνουν ακόμη και σε σεξεργασία. Είμαστε πάντα εκεί. Με την πρώτη λέμβο που έρχεται για να δούμε ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι , ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι θα βρεθούν στο στόχαστρο του οργανωμένου εγκλήματος. Χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται αγώνας και ο αγώνας είναι διεθνής. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

Το παρόν στην δράση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης των Η.Π.Α Τζωρτζ Τσούνης ο οποίος  μετά το πέρας της άσκησης δήλωσε: «Με λίγα λόγια είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά να είμαι μαζί σας και σήμερα το αισθάνομαι πιο πολύ, γιατί η δουλειά που κάνει η κ. Σαΐνη είναι πολύ σπουδαία. Όταν η χώρα μου σχημάτισε πρώτη φορά κυβέρνηση, πριν από 240 χρόνια, ήταν βασισμένη στις αξίες και τις αρχές που γεννήθηκαν εδώ στην Αρχαία Ελλάδα, αυτές της Δημοκρατίας. Συγκεντρωνόμαστε εδώ ως υποστηρικτές, για να ρίξουμε φως σε μια απόλυτη ηθική αξία: Ότι η διακίνηση ανθρώπων (trafficking) συμβαίνει ακόμα και σήμερα, είναι η απόλυτη αμαρτία και επικροτώ όσους από εσάς έχετε έρθει σήμερα εδώ για να βάλετε ένα τέλος».

 

Επίσης ο Τζιανλουκα Ρόκκο, Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας  δήλωσε “Η άσκηση “Μέδουσα 2024″ αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο ΔΟΜ, ένας οργανισμός που ηγείται παγκοσμίως στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, αποτέλεσε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας με διεθνές βεληνεκές και θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο περίπλοκα και απαιτητικά εγκλήματα της εποχής που διανύουμε”.

Ενώ και η  διοικητής της άσκησης Αρχιπύραρχος Δρ. Κάλλι Σαΐνη σε δηλώσεις της τόνισε: «Ο σκοπός της άσκησης είναι να αναδείξουμε άγνωστες πτυχές της Εμπορίας Ανθρώπων τις οποίες ίσως αγνοούμε. Είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε τους πρόσφυγες πως είμαστε εδώ για εκείνους. Όσο πιο σύντομα νιώσουν ασφαλείς τόσο λιγότερες θα είναι οι συνέπειες. Τα κυκλώματα είναι πλέον διεθνή και χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες μεθόδους στρατολόγησης. Εμείς όμως σήμερα δείξαμε ότι η διεθνής συνεργασία είναι το ισχυρότερο όπλο στην καταπολέμηση και εξάρθρωσή τους γιατί και εμείς χρησιμοποιήσαμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους εντοπισμού τους».

 

Τέλος στην άσκηση έλαβαν μέρος το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Υπηρεσία Ασύλου), το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία, Ομάδα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, Ειδικές Δυνάμεις, Αξιωματικοί Ασφαλείας), το Υπουργείο Εξωτερικών (Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων), το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Υγείας (Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή DG-HOME, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) η Interpol, η Europol, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης που είναι και φορέας υλοποίησης , η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι Γιατροί του Κόσμου, η Α21 και η ΜΚΟ IASIS.

Συμμετείχαν σε πραγματικό χρόνο οι διπλωματικές αποστολές των Η.Π.Α Γαλλίας, Ιταλίας, Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου, Κίνας, Ολλανδίας και Ουκρανίας.

Την εντυπωσιακή λήξη της άσκησης παρακολούθησαν, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σοφία Βούλτεψη, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Μαρία Κεφάλα, οι πρέσβεις των Η.Π.Α. κ. Γιώργος Τσούνης, της Κίνας κ. Xiao Junzheng, η πρόξενος της Κύπρου κα. Χριστίνα Στέλλα Ζάγκα,ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας πρέσβης κ. Τζιανλούκα Ρόκο , η Γενική Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Στελλίνα Σιαράπη, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νίκος Μηλαπίδης, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα. Ζέφη Δημαδάμα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το πλαίσιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) κ. Δημήτρης Σκάλκος, εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, η Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Νάτσιου και οι Διοικητές των Δομών που συμμετείχαν στην άσκηση (Αγίας Ελένης, Κατσικά, Ριτσώνας, Θήβας, Κορίνθου, Λαγκαδικίων, Βαγιοχωρίου, Πύργου, Ελευσίνας, Σερρών, Σχιστού και Μαλακάσας).

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα