Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με βαριές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, ξεκινώντας στο κόκκινο το δεύτερο τρίμηνο, με τους επενδυτές να εστιάζουν σήμερα την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, τη Γερμανία, για ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8% και έκλεισε στις 508,57 μονάδες, αν και στο ξεκίνημα των συναλλαγών πρόλαβε να σημειώσει νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές έμειναν κλειστές την Παρασκευή και τη Δευτέρα για το Πάσχα των Καθολικών.

Οι μετοχές της ενέργειας κατέγραψαν ράλι σήμερα, με τον δείκτη STOXX Europe 600 Oil & Gas να κερδίζει 2,5% φτάνοντας σε υψηλό πέντε και πλέον μηνών, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν λόγω των νέων απειλών από τις επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο κλάδος των πρώτων υλών επίσης γνώρισε σημαντικά κέρδη, με τον δείκτη STOXX Europe 600 Basic Resources να ενισχύεται κατά 1,9% σε υψηλό άνω των δύο μηνών.

Οι δείκτες αν και ξεκίνησαν σε ανοδικό έδαφος δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα κέρδη τους, διευρύνοντας μάλιστα τις απώλειες τους μετά το αρνητικό ξεκίνημα των δεικτών της Wall Street.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 1,1% στις 18.283,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε κατά 0,9% στις 8.130,05 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 7.935,09 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός MIB έχασε 1,2% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,9%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, βοηθούμενος από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας. Την Τετάρτη θα ανακοινωθούν συνολικά τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ,

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιβράδυνε στο 2,3% ετησίως τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2021.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης είχε τρέξει με 2,7% τον Φεβρουάριο και η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μεν μείωση, αλλά στο 2,5% ετησίως.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα