

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσουν η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Σε ό,τι αφορά στη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προτάσεις, όπως σημειώνει η Αθήνα, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ ιδιαίτερα θετική είναι η αναφορά σε αμυντικά προγράμματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως μία ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, πρόταση που υπενθυμίζεται έχει καταθέσει από κοινού ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνά με την Αθήνα, είναι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα έχει επαναλάβει ότι προτεραιότητα έχει η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η αύξηση και η επιτάχυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, καθώς και η συνεργασία με τρίτες χώρες.
Ο πρωθυπουργός θα μετάσχει σήμερα Πέμπτη στη Σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το παρών στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών τόνισε:
Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει σε λίγο έχει στην ημερήσια διάταξη της μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την ευρωπαϊκή μας ένωση. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το γεγονός ότι σήμερα το μεσημέρι θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα της πενταμερους διάσκεψης της Γενεύης. Η Κύπρος και η Ελλάδα αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία των συζητήσεων για την επανένωση του νησιού στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
πηγή: ertnews.gr
Σχετικά Νέα
Ομιλία Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία με αναφορά στην Ουκρανία
Ομιλία στην Κόκκινη Πλατεία πραγματοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο των εορτασμών για την.
Υπεγράφη η σύμβαση για τον ΒΟΑΚ Ηράκλειο-Χανιά παρουσία του Κ.Μητσοτάκη
Υπεγράφη το πρωί της Παρασκευής η σύμβαση για τα 157 χιλιόμετρα του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Τραμπ για Ερντογάν: Απειλεί Ελλάδα και Κύπρο
Τον προβληματισμό τους για την επανεμφάνιση των τουρκικών παραβιάσεων στον εναέριο χώρο και στα.
Ινδία: Πακιστανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζικές επιθέσεις με drones και πυρομαχικά
Ο Ινδικός Στρατός ανακοίνωσε ότι τη νύχτα μεταξύ 8 και 9 Μαΐου 2025, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν εξαπέλυσαν πολλαπλές.