Με το βλέμμα στην S&P – Η κρίσιμη απόφαση για την επενδυτική βαθμίδα

Στον ρυθμό της Standard  & Poor’s κινείται η ελληνική οικονομία, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αλλά και τα πολιτικά κόμματα, που ενόψει εκλογών, αναμένουν με αγωνία την αξιολόγηση της 21ης Απριλίου. Είναι πρόδηλο πως έχουν καλλιεργηθεί ισχυρές προσδοκίες ότι ο διεθνής οίκος θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία και θα της χαρίσει την επενδυτική βαθμίδα. Οι εν λόγω προσδοκίες αντανακλούνται και στις σερί κερδοφόρες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές να ποντάρουν υπέρ της επανάκτησης της βαθμίδας το βράδυ της Παρασκευής.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Υπάρχουν, βεβαίως, και διαφορετικές αναλύσεις και απόψεις σχετικά με τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης και δη της Standard & Poor’s, όπως αυτή που εξέφρασε η JP Morgan. Η τελευταία δίνει λίγες πιθανότητες στο σενάριο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας πριν από τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα τηρήσουν στάση αναμονής έως ότου η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση και αποβάλλει από πάνω της τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου.

Προφανώς η S&P δεν μπορεί να αγνοήσει την πολιτική αβεβαιότητα και την πιθανότητα αστάθειας μετά τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο άρθρο, τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, τόσο σ’ ό,τι αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης το 2022, όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο (μηδενισμός ελλείμματος), βγάζουν μάτι και δεν μπορούν να «αποσιωπηθούν». Πόσω δε μάλλον όταν και οι προοπτικές για το 2023 είναι ανθηρές, όπως υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και το ΙΟΒΕ. Αμφότερα αναθεώρησαν  επί τα βελτίω τις προβλέψεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης και τις εκτιμήσεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Game changer

Δεν είναι υπερβολή, αλλά ουσιώδης διαπίστωση που έχει καταγραφεί πολλάκις, ότι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί «game changer» για την ελληνική οικονομία και εν γένει για τη χώρα. Το 2012 τα κρατικά χρεόγραφα κατρακύλησαν στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και εν συνεχεία αναβαθμίστηκαν σε τίτλους β’ διαλογής, με την ΕΚΤ να απλώνει δίχτυ ασφαλείας και να τα αγοράσει στη δευτερογενή αγορά μέσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εφαρμόστηκε κατά την πανδημία.

Με την αναβάθμιση τα ελληνικά ομόλογα δεν θα χρειάζεται να βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας. Κυρίως όμως η χώρα θα μπορεί να δανείζεται πιο εύκολα και πιο φθηνά, δηλαδή σε χαμηλότερα επιτόκια και αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι μικρότερο το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Συν τοις άλλοις ενδεχόμενη αναβάθμιση θα ενισχύσει αφάνταστα το προφίλ της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές στερέωμα και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και διεθνών κεφαλαίων στη χώρα μας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα