Με το «επιτελικό κράτος» ανοίγει σήμερα η νομοθετική αυλαία της Βουλής

Ξεκινά σήμερα επίσημα το νομοθετικό έργο της Βουλής, με την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου που αφορά το αποκαλούμενο από τη νέα κυβέρνηση επιτελικό κράτος και η διαδικασία της κοινοβουλευτικής επεξεργασίας και ψήφισης του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Στην πρόταση αυτή νόμου η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει συμβολική αλλά και ουσιαστική χροιά καθώς θεωρεί- κατά την άποψή της- ότι με τις διατάξεις της θωρακίζονται και ενισχύονται θεσμοί, αποκομματικοποιείται η Δημόσια Διοίκηση, επιλέγονται με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο οι Γενικοί Διευθυντές και συστήνεται Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Σε δύο μέρες, την Παρασκευή, στη Βουλή πηγαίνει το λεγόμενο μίνι φορολογικό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς έχει εξαγγελθεί ότι θα υπάρξει και δεύτερη φορολογική νομοθετική πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο.

Έτσι μεθαύριο αναμένεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου θα διεξαχθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, θα αρχίσει τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη με την ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Διαδικαστικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασσούλα, με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή, θα δοθεί ένας εύλογος χρόνος για να μπορέσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα να το μελετήσουν και να το επεξεργαστούν.

Στη συνέχεια, την ερχόμενη Δευτέρα, θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων, την κατάργηση του ασύλου και αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Η συζήτησή του θα γίνει με την κανονική διαδικασία και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 31 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα