Με θετικό πρόσημο συνεχίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Αλλαγή κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά το -0,99% νωρίτερα, κινείται με κέρδη, καθώς έχουν διαρρεύσει πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αίρει τα αυτοεπιβαλλόμενα όρια στην αγορά τίτλων (QE), δημιουργώντας προσδοκίες για τη δύναμη πυρός των μέτρων που έχει λάβει.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 2% στις 563,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.357,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 7,58% στις 320,57 μονάδες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ θα καταργήσει τα όρια για τις αγορές ομολόγων 750 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος της για τη στήριξη της οικονομίας στην ευρωζώνη, μια εξέλιξη που αν και αναμενόταν, έχει βελτιώσει σημαντικά το κλίμα στις αγορές. Αυτή η προοπτική δίνει το περιθώριο στην ΕΚΤ να παράσχει στήριξη χωρίς να περιορίζεται από τον κανόνα του 33%, κάτι που ήδη προκαλεί θετική αντίδραση και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα, στις πέντε το απόγευμα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θέσουν επί τάπητος όλα τα τελευταία δεδομένα, με την “ομάδα των εννέα” (που έστειλε σχετική επιστολή ζητώντας την έκδοση ευρωομολόγου) να επισημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού μετατρέπεται σε μία πρωτοφανή απειλή, η οποία απαιτεί επενδύσεις στα συστήματα υγείας, αλλά και παρεμβάσεις για την προστασία της οικονομίας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Αιχμή της “ομάδας των εννέα”, στο…παρά πέντε της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πρόταση για την έκδοση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου μεγάλου μεγέθους και διάρκειας. Ενός ομολόγου, το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος όλων των κρατών-μελών, ώστε να χρηματοδοτηθούν σταθερά τόσο ο υγειονομικός αγώνας κατά του κορονοϊού, όσο και τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την ευάλωτη οικονομία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας και στήριξης της οικονομίας, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα και αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους θα ενεργοποιηθούν πολιτικές για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 8,99%, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 7,48%, η Eurobank κατά 5,61% και η Εθνική κατά 5,73%. Κέρδη 5,,06% για τη ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 3% είναι η άνοδος σε Aegean, ΔΕΗ, Jumbo και Σαράντη. Στο +2,47% είναι ο ΑΔΜΗΕ, στο +1,64 ο Titan και στο +1,29% ο ΟΠΑΠ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Λάμδα, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola και Φουρλής. Απώλειες 1,49% σημειώνει η Τέρνα Ενεργειακή και 1,60% η ΕΧΑΕ.

Σχετικά Νέα