Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street

Οι δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν την τελευταία ημέρα της εβδομάδας με θετικό πρόσημο, ενώ ο S&P 500 πέτυχε ένα ακόμη ρεκόρ σε κλείσιμο, για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Η επιφυλακτικότητα ήταν και σήμερα παρούσα στις τάξεις των επενδυτών, με φόντο τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, που έδειξαν ότι οι τιμές ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008 καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εχθές, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,6% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά το +0,8% του Απριλίου, καταγράφοντας την υψηλότερη του από το 2009.

Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 0,7%, επίσης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,5% τόσο του δείκτη τιμών καταναλωτή όσο και του δομικού δείκτη.

Οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού έχουν πλήξει την επενδυτική ψυχολογία το τελευταίο διάστημα καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα αναγκάσει τη Federal Reserve να εγκαταλείψει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό,τι αναμένεται.

Ωστόσο, οι επενδυτές τόσο εχθές όσο και σήμερα αποφάσισαν να αγνοήσουν τα στοιχεία του πληθωρισμού και να πιστέψουν τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας και τους αναλυτές ότι πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο.

Στηρίξεις στην αγορά παρείχε και η αντίδραση της αγοράς ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,47% εχθές για να πέσει κάτω από το 1,45% σήμερα.

Δείκτες – Στατιστικά
Έτσι, παρότι Dow Jones και S&P 500 βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά σε αρνητικό έδαφος, μετά το θετικό ξεκίνημα, τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης αντέδρασαν και έκλεισαν τελικά την ημέρα με μικρά κέρδη, όπως και ο Nasdaq που εμφάνισε σήμερα την καλύτερη εικόνα παραμένοντας στο “πράσινο” καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, o Dow Jones στο φώτο φίνις επέστρεψε σε θετικό έδαφος και τερμάτισε τελικά οριακά υψηλότερα, προσθέτοντας 13,36 μονάδες ή 0,04% για να κλείσει στις 34.479,60 μονάδες.

Αντίστοιχη πορεία σημείωσε και ο S&P 500, που ολοκλήρωσε την ημέρα με άνοδο 0,19%, στις 4.247,44 μονάδες, σημειώνονται νέο ρεκόρ σε κλείσιμο για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Με κέρδη 0,35% έκλεισε και ο τεχνολογικός Nasdaq που τερμάτισε στις 14.069,42 μονάδες.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε το πενθήμερο με απώλειες της τάξης του 0,8%, ενώ αντίθετα ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,4%, σημειώνοντας την τρίτη διαδοχική εβδομάδα του, και ο Nasdaq 1,9% υψηλότερα.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips 18 έκλεισαν ανοδικά και 12 στο “κόκκινο”. Των κερδών ηγήθηκαν οι American Express (+1,41%), Goldman Sachs (+1,10%) και McDonald’s (+1%), ενώ αντίθετα τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2,23%), Johnson & Johnson (-1,27%) και UnitedHealth (-0,90%).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα