

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με οδηγό τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις τράπεζες, με την επενδυτική προσοχή να στρέφεται σήμερα στα στοιχεία από τις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό τα οποία δεν ανέτρεψαν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια – επιβράδυνε το Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2021. Αυτό κράτησε ζωντανές τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα ξεκινήσει τον Ιούνιο τη χαλάρωση της πολιτικής της.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1% και έκλεισε στις 506,52 μονάδες, σημειώνοντας και νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ στις 506,91 μονάδες.
Ο δείκτης έχει σκαρφαλώσει σε νέα υψηλά το 2024 εν μέσων προσδοκιών ότι μαζί με την αμερικανική Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της αυτό το καλοκαίρι μετά την πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,2% και έκλεισε σε νέο ρεκόρ στις 17.965,11 μονάδες μετά τα στοιχεία που επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβράδυνε το Φεβρουάριο στο 2,7%.
Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,8% στις 8.087,48 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 1% σκαρφάλωσε στις 7.747,81 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,6%.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Porsche AG σημείωσε άλμα 11,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2023.
Το άλμα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έδωσε ώθηση σε ολόκληρο τον κλάδο με τον δείκτη STOXX Europe 600 Automobiles & Parts να κερδίζει 2,3% σήμερα.
Ισχυρά κέρδη σημείωσε και ο τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks να σκαρφαλώνει 2%.
Σχετικά Νέα
Κέρδη στο τέλος για τις ευρωαγορές
Με θετικό πρόσημο κατάφεραν να κλείσουν τελικά την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη.
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Απόφαση ΕΓΣ για τη διαγραφή του συνόλου των μετοχών από το Χ.Α.
Η υποβολή αιτήματος προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διαγραφή του συνόλου των κοινών.
Χρηματιστήριο: Τραπεζικό ράλι με οδηγούς Eurobank (+6,11%) και Alpha Bank (+5,36%)
Θετική ήταν η επανεκκίνηση των συναλλαγών στη Λεωφόρο Αθηνών μετά την ανάπαυλα των αργιών.
Ένας αγώνας εξουσίας στο Βατικανό ξεκινά: Θα βγει από το κονκλάβιο ένας «αντι Φραγκίσκος» πάπας;
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος.