Με σημαντική πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει τη βίαιη διόρθωση με αυξημένο μάλιστα τζίρο, υπό το βάρος του δυσμενούς διεθνούς κλίματος που έχουν δημιουργήσει τα πλείστα σύννεφα του πληθωρισμού, του πολέμου και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,38% στις 900,45 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 921,63 μονάδων (-0,09%) και 892,42 μονάδων (-3,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 111,14 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,74 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,11 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,44%, στις 2.182,04 μονάδες, ενώ στο -2,83% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.460,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,17% στις 624,31 μονάδες.

Από τις 949 μονάδες στις 21 Απριλίου, στις 900 μονάδες σήμερα για τον γενικό δείκτη, ο οποίος πλέον βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, όπου και συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι όροι των τελευταίων 50, 100 και 200 συνεδριάσεων. Και η επόμενη μέρα μάλλον δεν καλλιεργεί ιδιαίτερες προσδοκίες, καθώς όπως εξηγεί ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, το χρηματιστηριακό timing είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, με τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Fed (Τετάρτη) και τη μηνιαία μέτρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ (Παρασκευή) να αποτελούν τα κλειδιά της εβδομάδας, εν μέσω μάλιστα της συνέχισης του πολεμικού σκηνικού.

Έτσι, οι διαθέσεις έστω και μικρού ρίσκου ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες σήμερα ενόψει και της συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσει αύριο στην πιο επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της των τελευταίων ετών. Οι ανησυχίες άλλωστε για τον κίνδυνο η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να καταπνίξει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχουν πυροδοτήσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές, και με το ΧΑ να υποκύπτει σε αυτές.

Τεχνικά σήμερα ο γενικός δείκτης έχασε την κοντινή στήριξη των 912 μονάδων, οδηγώντας πλέον στη ζώνη των 897 μονάδων. Επίσης, ο FTSE 25 έχασε τις 2.192 μονάδες που ήταν η ουσιαστική στήριξη, ενώ και ο τραπεζικός έχασε το ημερήσιο make or break επίπεδο των 634 μονάδων, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για μία ακόμη κίνηση προς τις 600 μονάδες. Και μπορεί το ΧΑ να έδειξε τον Απρίλιο ότι είχε αντοχές κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα, αλλά είναι αδύνατον να μην επηρεαστεί από μία μεγάλη σε χρόνο πτώση των ξένων αγορών.

Όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, από τη μια η ύφεση είναι δεδομένη για το μεγαλύτερο μέρος των οικονομιών μετά από χρόνια ανόδου και από την άλλη έχουμε την Ελλάδα που περιμένει ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Αλλά τα προβλήματα που έχει η εφοδιαστική αλυσίδα κυρίως λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου είναι σημαντικά, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζουν τους τζίρους αρκετών εταιριών. Μην ξεχνάμε επίσης ότι πάντα ο φόβος μίας εκλογική αναμέτρησης με ότι συνεπάγεται επηρεάζει την αγορά, αλλά η Ελλάδα δείχνει ότι τα εργαλεία ώστε να συντηρήσει το επιχειρηματικό κλίμα και την ψυχολογία σε υψηλό επίπεδο, εξήγησε ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Quest έκλεισε με απώλειες 6,30%, με τη Βιοχάλκο να ολοκληρώνει στο -5,36%. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Λάμδα, ΔΕΗ, Eurobank και ΕΛΧΑ, ενώ άνω του 3% ήταν σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική.

Οι απώλειες σε Jumbo, Πειραιώς, Titan, Coca Cola, Motor Oil και Alpha Bank ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΟΛΠ. Στο -0,98% έκλεισε ο ΟΤΕ, με τον Μυτιληναίο να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ο Σαράντης κέρδισε 1,38% και ο Ελλάκτωρ έκλεισε στο +4,11%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα