Με μικρή πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια πτωτικά έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες στο τέλος και να διαφυλάξει τα επίπεδα των 870 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,04% στις 876,89 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 869,85 μονάδων (-0,84%) και 879,84 μονάδων (+0,30%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,03%, στις 2.101,38 μονάδες, ενώ στο -0,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.506,53 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 565,25 μονάδες.

Αν και βρέθηκε έως και τις 869 μονάδες, επιλεγμένοι τίτλοι με μεγαλύτερο βάρος ενεργοποιήθηκαν και επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 875 μονάδων. Βέβαια, θα πρέπει λίαν συντόμως να διαπεράσει την πρώτη αντίσταση των 878 μονάδων αν θέλει να αναιρέσει το άκρως πτωτικό σενάριο της διολίσθησης προς τις 850 – 853 μονάδες. Και αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι αύριο που ολοκληρώνεται η εβδομάδα.

Πάντως, παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε, οι ξένοι αναλυτές δεν σταματούν να υποστηρίζουν το θετικό σενάριο για την Ελλάδα. Μάλιστα σήμερα, η Citigroup εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) θα αυξηθούν κατά 29,1% – βελτιωμένη πρόβλεψη σε σχέση με το 25% που προέβλεπε πριν, που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο σε αναδυόμενες αγορές, ανεπτυγμένες αγορές και ΗΠΑ. Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,1x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 10,1x.

Λείπουν οι εσωτερικοί καταλύτες
Από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η αγορά βρίσκεται σε “σύνδεση” με τις διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς οι περισσότεροι εγχώριοι καταλύτες βρίσκονται σε παύση. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξουν ένα πιο θετικό σενάριο, κατά το οποίο η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί, αλλά ούτε και το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί σε υπέρτατο βαθμό.

Όπως και στην Ευρώπη, η επενδυτική ψυχολογία στο ΧΑ παραμένει εύθραυστη καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το κατά πόσο η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, μπορεί να οδηγήσει σε πιο αυστηρά μέτρα την οικονομική δραστηριότητα. Όπως αναφέρει το Capital.gr, οι μεγαλύτεροι φαρμακευτικοί κολοσσοί του πλανήτη έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να προσαρμόσουν την παραγωγή τους αν αποδεχτεί ότι η νέα μετάλλαξη διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια τους.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Σαράντης, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Λάμδα και Titan έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Πειραιώς, Aegean, Coca Cola, Alpha Bank, Εθνική και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ΔΕΗ, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή έκλεισε τελικά η ΕΛΧΑ.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα