Με μικρές απώλειες έκλεισε ο χρυσός

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν την Πέμπτη, πληγωμένες από το ισχυρότερο δολάριο και τις αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι ελπίδες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διαψεύδονται, ενώ το παλλάδιο επέκτεινε την πτώση του λόγω της αμυδρής μακροπρόθεσμη προοπτικής ζήτησης.

Ο χρυσός spot υποχώρησε κατά 0,13% στα 2.031,58 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,2%, κλείνοντας στα 2.047,9 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο δείκτης του δολαρίου έναντι των βασικών διεθνώς ανταγωνιστικών του νομισμάτων σημείωσε άνοδο 0,1%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για κατόχους ξένων νομισμάτων.

“Η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι αρκετά σταθερή και αυτό σημαίνει ότι η Fed έχει πολύ μικρό περιθώριο σε αυτό το στάδιο να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια”, δήλωσε ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities.

“Για να πραγματοποιήσει ράλι ο χρυσός, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε στοιχεία ότι η οικονομία πράγματι επιβραδύνεται με ουσιαστικό τρόπο και ότι ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα σε σταθερή βάση”, πρόσθεσε ο Melek.

Αρκετά στελέχη της Fed την Τετάρτη έδωσαν μια σειρά από λόγους για τους οποίους αισθάνονται ως ελάχιστα επείγον το να ξεκινήσουν σύντομα η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να προχωρήσουν γρήγορα όταν αρχίσουν.

Οι traders βλέπουν τώρα περίπου 61% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τον Μάιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού που δεν παρέχει απόδοση.

Το παλλάδιο spot έχασε 1,3% στα 882,85 $ ανά ουγγιά, αφού έφτασε τα 856,38 $, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Οι τιμές του παλλαδίου έπεσαν κάτω από εκείνες του αδελφού του μετάλλου, της πλατίνας, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018 την Πέμπτη, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση και τα στοιχήματα για σταθερή προσφορά επιβαρύνουν το μέταλλο.

Τόσο η πλατίνα όσο και το παλλάδιο χρησιμοποιούνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε καταλυτικούς μετατροπείς για τον καθαρισμό των καυσαερίων των αυτοκινήτων.

“Μια νέα αλλαγή των μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε καταλύτες από αυτοκινητοβιομηχανίες είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον, καθώς τα αυτοκίνητα παράγονται σε μεγαλύτερους κύκλους. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το παλλάδιο να διαπραγματεύεται με σταθερή έκπτωση σε σχέση με την πλατίνα”, δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Κατά τα άλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 1,6% στα 22,55 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,6% στα 884,91 δολάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα