Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές το χθεσινό σχόλιο του επικεφαλής της Federal Reserve ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χρειάζεται περισσότερο χρόνο πριν ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της.

Κι αυτό γιατί οι επενδυτές στην Ευρώπη εστιάζουν στη χθεσινή δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων της σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αν και με την επιφύλαξη τυχόν σημαντικών κλυδωνισμών.

Άλλωστε, και άλλοι αξιωματούχοι της EKT έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης μπορεί να αποκλίνει από αυτήν της Federal Reserve, δεδομένου ότι οι οικονομίες στις δύο ηπείρους βρίσκονται σε διαφορετική φάση, ενισχύοντας την άποψη ότι η ΕΚΤ μπορεί να προηγηθεί στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Την αγοραστική διάθεση των επενδυτών ενίσχυσαν σήμερα και τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, αφού επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat επιβράδυνση τον Μάρτιο, με την τελική μέτρηση να δείχνει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) έτρεξε με ρυθμό 2,4% ετησίως τον περασμένο μήνα σημειώνοντας πτώση από το 2,6% του Φεβρουαρίου.

Οι επενδυτές εστίασαν επίσης στα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων και συγκεκριμένα στις ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών κολοσσών LVMH και Adidas.

Ο γαλλικός οίκος πολυτελών ειδών LVMH ανακοίνωσε τριμηνιαίες πωλήσεις αυξημένες κατά 3%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών, γεγονός που οδήγησε τη μετοχή του να κλείσει 2,84% υψηλότερα, στα 804 ευρώ.

“Άλμα” 8,7% σημείωσε επίσης ο τίτλος της Adidas, καθώς η γερμανική εταιρεία αθλητικού ρουχισμού αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το 2024 μετά την ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για το α΄τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε μια γενικευμένη κρίση, δεν επέτρεψαν στους επενδυτές να οδηγήσουν τις μετοχικές αξίες και τους δείκτες σημαντικά υψηλότερα.

Έτσι, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτη ελαφρώς υψηλότερα, κατά 0,06%, στις 498,52 μονάδες, με την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών να κλείνει με θετικό πρόσημο και τον κλάδο των οικιακών αγαθών σημειώνει την καλύτερη επίδοση με άνοδο 1,8% και την τεχνολογία να αποτελεί “βαρίδι”, λόγω της πτώση του σχετικού δείκτη κατά 2,6%.

Οριακά χαμηλότερα έκλεισε εν τω μεταξύ ο δείκτης των blue chips της Ευρωζώνης, Euro Stoxx 50, o οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 4.914,75 μονάδες (-0,05%).

Καλύτερη ήταν η εικόνα στα επιμέρους χρηματιστήρια, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να κλείνει την ημέρα στις 17.786,99 μονάδες, με άνοδο 0,12%, τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,62% και να τερματίζει στις 7.981,51 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 7.847,99 μονάδες, με κέρδη 0,35%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 33.632,71 μονάδες με άνοδο 0,72%, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη τερμάτισε τις συναλλαγές στις 10.633,90 μονάδες, με κέρδη 1,02%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα