Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παραμένουν σε στάση αναμονής ενόψει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν για τον πληθωρισμό την Τετάρτη στις ΗΠΑ και τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ανέφερε σήμερα, σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο στο Άμστερνταμ, ανέφερε ότι συνεχίζει να περιμένει υποχώρηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, αν και σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη του έχει κάπως μειωθεί μετά τις αυξήσεις των τιμών με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου.

“Περιμένω ο πληθωρισμός να κινηθεί πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα…” ανέφερε ο Πάουελ . “Θα έλεγα ότι η εμπιστοσύνη μου σε αυτό έχει κάπως υποχωρήσει”, πρόσθεσε.

Οι αγορές δίνουν πιθανότητα περίπου 50% η Fed να κάνει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της για το 2024 τον Σεπτέμβριο, αν και στο ξεκίνημα του έτους έβλεπαν μειώσεις ακόμα και από τον Μάρτιο.

Αντίθετα στην Ευρώπη οι επενδυτές περιμένουν νωρίτερα την πρώτη κίνηση για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια της τον επόμενο μήνα μετά την σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,15% στις 521,65 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,1% στις 18.716,42 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,2% στις 8.225,80 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε επίσης 0,2% στις 8.428,13 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,8%.

Οι επενδυτές θα συγκεντρώσουν νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού την Τετάρτη όταν θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν μηνιαία αύξηση 0,3% τον Απρίλιο στις τιμές σε δομικό επίπεδο – χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα. Η ετήσια άνοδος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών στο Reuters.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα