Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη, στον απόηχο της ενθαρρυντικής μέτρησης της Eurostat για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας αποδείχτηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, με τον ετήσιο πληθωρισμό να επιβραδύνει στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει σταθερός. Χαμηλότερη ήταν και η μέτρηση του δομικού δείκτη, στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 3%.

Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φάνηκαν περισσότερο σίγουροι στην τελευταία τους συνεδρίαση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της τράπεζας από τις 6-7 Μαρτίου.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα για τέταρτη διαδοχική φορά τα επιτόκια της στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ άρχισε να θέτει προσεκτικά τις βάσεις για μια μείωση τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι είχε σημειωθεί καλή πρόοδος στην επιβράδυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο. “Τα μέλη εξέφρασαν αυξημένη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε καλό δρόμο για να υποχωρήσει σταθερά στον στόχο του 2%”, σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ακόμη ότι, αν και θα είναι συνετό “να περιμένουμε τα εισερχόμενα στοιχεία”, η επιχειρηματολογία για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων “ενισχύθηκε”.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 510,84 μονάδες με άνοδο 0,16%. Στον αντίποδα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,02% στις 5.070,55 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,19% στις 18.402,43 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,48% στις 7.975,89 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,02% στις 8.151,55 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 11.090,90 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTTSE MIB διολίσθησε κατά 0,08% στις 34.454,58 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Volvo Cars σημείωσε άνοδο σχεδόν 7%, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ρεκόρ πωλήσεων σε έναν μήνα για τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ, η μετοχή της γερμανικής Delivery Hero σημείωσε άλμα 14%, καθώς το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η επενδυτική εταιρεία Sachem Head Capital Management απέκτησε μερίδιο 3,6% στην εταιρεία και ενδέχεται να επιδιώξει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Μετά την ισχυρή ανάπτυξη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η Delivery Hero δυσκολεύτηκε να αποτινάξει τις ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα και τις δυνατότητες ανάπτυξής της.

Στον αντίποδα, η μετοχή της βρετανικής εταιρείας διανομής τροφίμων Ocado υποχώρησε κατά 5%. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος Rick Haythornthwaite θα παραιτηθεί το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα