Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Οριακά χαμηλότερα μεσοσταθμικά και με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι απώλειες στις “βαριές” εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης αντιστάθμισαν τα κέρδη που ωθήθηκαν από ισχυρά αποτελεσμάτα τριμήνου βασικών μετοχών του κλάδου καταναλωτικών αγαθών όπως η Unilever και η μεγάλη πολυτελής Kering.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,09%, στις 485,20 μονάδες, μετά από άνοδο έως και κατά 0,3% κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο δείκτης του κλάδου προσωπικών και οικιακών ειδών ηγήθηκε των κερδών μεταξύ των κλάδων, με άνοδο 7,1% της British American Tobacco, αφού ο κολοσσός των καπνικών δήλωσε ότι “εργάζεται ενεργά” για να πουλήσει μέρος των μετοχών του στην ITC της Ινδίας, καθώς οι επενδυτές επευφημούν μια κίνηση προς επανάληψη των αγορών ιδίων μετοχών. Προσθέτοντας στα κέρδη του κλάδου, η Unilever σημείωσε άνοδο 3,2% αφού η σαπονοποιός Dove ξεκίνησε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και σημείωσε άνοδο στις πωλήσεις δ’ τριμήνου. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, κέρδισε 0,65%, στις 4.709,25 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,25%, στις 16.963,83 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,71%, στις 7.665,63, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,44%, στις 7.595,48 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,28%, στις 31.064,15 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,17%, στις 9.905,40.

Η Kering πρόσθεσε 4,9% αφού ο γαλλικός όμιλος πολυτελείας δημοσίευσε πωλήσεις για το δ΄ τρίμηνο σύμφωνες με τις εκτιμήσεις, με τους αναλυτές να μη σημειώνουν “καμία σημαντική αρνητική έκπληξη” στα αποτελέσματά του.

Άλλα βαριά χαρτιά των πολυτελών ειδών, όπως οι LVMH, Hermes και Richemont σημείωσαν άνοδο μεταξύ 1,8% και 3,3%.

“Η αντίδραση ήταν σε γενικές γραμμές θετική, δεν ήταν μια κακή σεζόν ανακοίνωσης αποτελεσμάτων (μέχρι στιγμής)”, δήλωσε ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών IG.

“Παρά την απροθυμία της ΕΚΤ, αν μπορούσαμε να δούμε δύο συνετές μειώσεις επιτοκίων, τότε αυτό απλώς θα βοηθούσε να ωθήσουμε τα πράγματα… τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά μπορούμε να δούμε φως στο τέλος του τούνελ”.

Περιορίζοντας τα κέρδη του δείκτη αναφοράς Stoxx 600, οι μετοχές βαρέων βαρών του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν πτώση 1,9%, με πτώση 6,4% για την AstraZeneca, αφού η βρετανική φαρμακοβιομηχανία έχασε τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου της.

Η Maersk σημείωσε επίσης τεράστια πτώση 14,7%, αφού ο κολοσσός της ναυτιλίας ανέφερε ότι η πλεονάζουσα χωρητικότητα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της θα έπληττε τα κέρδη περισσότερο από το αναμενόμενο φέτος.

Οι μετοχές της Peer Hapag Lloyd’s σημείωσαν πτώση 9,2%.

Οι μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου δέχτηκαν επίσης πλήγμα από την πτώση 11,9% στη Neste, αφού ο φινλανδικός παραγωγός βιοκαυσίμων κατέγραψε λειτουργικά κέρδη για το δ’ τρίμηνο κάτω από τις προσδοκίες και προέβλεψε χαμηλότερο περιθώριο πωλήσεων ανανεώσιμων προϊόντων το 2024 σε σχέση με πέρυσι.

Μεταξύ άλλων, η Adyen εκτινάχθηκε 21,3% στην κορυφή του δείκτη αναφοράς, αφού η ολλανδική εταιρεία πληρωμών ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη της στο σύνολο του 2023.

Η Deutsche Pfandbriefbank (PBB) προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την ύφεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ. Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έκλεισαν με πτώση 0,8%.

Εν τω μεταξύ, δύο βασικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2% προτού μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια, ακόμη και αν υπάρχει αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα