Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό βρίσκονται σταθερά στο ραντάρ των επενδυτών τους τελευταίους μήνες με την ελπίδα η αποκλιμάκωση των τιμών να δώσει περιθώρια στις κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν και πάλι την πολιτική τους μετά τις προηγούμενες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει επιβραδύνει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, από 5,2% τον Αύγουστο, στο 4,3% τον Σεπτέμβριο και 2,9% τον Οκτώβριο. Μια ενθαρρυντική μέτρηση για το Νοέμβριο αναμένεται να αναζωπυρώσει τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να εξετάζει από το επόμενο έτος τη μείωση των επιτοκίων της.

Σε ομιλία της πάντως τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε το μήνυμα που σταθερά διατυπώνει η τράπεζα τους τελευταίους μήνες, ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.

Στα ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,3% στις 457,04 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 15.992,67 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,2% στις 7.250,13 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε οριακά 0,07% στις 7.455,24 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε μικρά κέρδη 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,7%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα