Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις επί μέρους συνεδριάσεις της Τρίτης, λίγο πριν την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,04% στις 456,52 μονάδες, με τον κλάδο της υγείας να υποχωρεί κατά 0,7% ενώ οι εταιρείες ταξιδιών και αναψυχής ενισχύθηκαν ελαφρώς κατά 0,2%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο DAX στην Γερμανία σημείωσε πτώση 0,40% στις 15.664 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 7.282 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στην Βρετανία που κέρδισε 0,09% στις 7.660 μονάδες.

Καλύτερη ήταν η γενική εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει άνοδο 0,60% και τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται κατά 0,40%.

Οι επενδυτές αναμένουν γενικώς ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά όταν ανακοινώσουν την τελευταία απόφαση πολιτικής τους την Τετάρτη και θα αξιολογήσουν την κίνηση για να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση της στάσης της κεντρικής τράπεζας στον πληθωρισμό. Θα ληφθούν επίσης αποφάσεις αυτή την εβδομάδα από τις κεντρικές τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Τουρκία και όχι μόνο.

Ακόμα ένα σημαντικό γεγονός αυτή την εβδομάδα είναι η απόφαση νομισματικής πολιτικής που θα λάβει και η Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) την Παρασκευή. Η BOJ έχει συγκεντρώσει την προσοχή της επενδυτικής κοινότητας το τελευταίο διάστημα, αφότου ο διοικητής της Καζούο Ουέντα πυροδότησε εικασίες για επικείμενη αλλαγή θέσης από την υπερβολικά χαλαρή νομσματική πολιτική που ακολουθεί.

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, θολώνοντας την παγκόσμια πληθωριστική εικόνα.

Τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, από 5,3% σε ετήσια βάση σε 5,2%, με μηνιαίο πληθωρισμό στο 0,5%. Η ετήσια ένδειξη τον Ιούλιο ήταν 5,3%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο στο 4%, καθώς ανέφερε ότι τα επιτόκια μπορεί να είναι σε επαρκές επίπεδο για να φέρουν τον πληθωρισμό προς τον στόχο, εάν διατηρηθούν για αρκετό καιρό.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν καθώς η Wall Street ετοιμαζόταν για την έναρξη της συνεδρίασης της Fed, ενώ οι αγορές στην Ασία-Ειρηνικό υποχώρησαν.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, η Kingfisher υποχώρησε άνω του 5% αφότου υποβάθμισε τις ετήσιες προβλέψεις της, ενώ με απώλειες 2,2% κινείται και η Deutsche Post.

Αντίθετα, ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI σημείωσε άλμα άνω του 4% καθώς επιβεβαίωσε το outllook για το οικονομικό έτος 2023, επισημαίνοντας τις ισχυρές κρατήσεις του για το καλοκαίρι και την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.