Με μεγάλα κέρδη έκλεισε η Wall Street

Μεγάλα κέρδη για δεύτερη συνεχή ημέρα κατέγραψαν την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street, που κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που σημείωσαν στην αρχή της εβδομάδας, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας άμβλυναν τους φόβους των επενδυτών ότι η Federal Reserve μπορεί να εγκαταλείψει σύντομα την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.

Από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη η αγορά βρέθηκε στο έλεος των πωλητών, καθώς οι ενδείξεις ανόδου του πληθωρισμού, που επιβεβαιώθηκαν με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ την Τετάρτη, αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να αναγκαστεί να αντιστρέψει νωρίτερα από το αναμενόμενο τη χαλαρή νομισματική πολιτική της προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών.

Εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την εύθραυστη ακόμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, καταγράφοντας την υψηλότερη άνοδο σε διάστημα μήνα από το 2009.

Ωστόσο, το κλίμα στην αγορά άλλαξε την Πέμπτη, καθώς αξιωματούχοι της Federal Reserve διαβεβαίωσαν για πολλοστή φορά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια της, επαναλαμβάνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές και ότι η οικονομία έχει αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι να διασφαλίσει τη δυναμική ανάπτυξή της.

Τις ανησυχίες των επενδυτών περιόρισαν ακόμη περισσότερα τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία έδειξαν ότι τον Απρίλιο παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με αυτές του Μαρτίου. Οι αριθμοί έκρηξης του Μαρτίου, που οφείλονται εν μέρει στα κυβερνητικά κίνητρα, αναθεωρήθηκαν υψηλότερα σε αύξηση 10,7%. Με εξαίρεση το ασταθές κόστος αυτοκινήτων και καυσίμων, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,8% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν και τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, που επίσης κινήθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων. Ο δείκτης με βάση τα στοιχεία του Μίσιγκαν διαμορφώθηκε στις 82,8 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για άνοδο στις 90 μονάδες.

Τα στοιχεία οδήγησε χαμηλότερα και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με αυτήν του 10ετούς να υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 1,64%, γεγονός που επίσης είδαν θετικά οι επενδυτές και το οποίο οδήγησε υψηλότερα τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου που είναι οι πλέον ευαίσθητες τις μεταβολές των ομολόγων.

Δείκτες – Στατιστικά
Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 360,68 μονάδες ή 1,06%, κλείνοντας στις 34.382,13 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,48% και τερμάτισε την ημέρα στις 4.173,22 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, ωθούμενος και από τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, κατέγραψε κέρδη 2,32% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 13.429,98 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα