Με κέρδη και νέα ρεκόρ έκλεισε η Wall Street

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης η Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να γράφουν μάλιστα νέα ρεκόρ, με “καύσιμο” τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αλλά και τη συμφωνία για το επενδυτικό πακέτο του Μπάιντεν σε έργα υποδομής.

Η αγορά κινήθηκε σήμερα ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τους επενδυτές να ξεπερνούν τις πρόσφατες ανησυχίες που πυροδότησε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόβλεψη της Federal Reserve για δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023 και να εστιάζουν στα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας, που αποτελεί άλλωστε κρίσιμο παράγοντα στην αξιολόγηση που διενεργεί η Federal Reserve για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Τα στοιχεία έδειξαν νέα υποχώρηση στον αριθμό των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 7.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 411.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν πάντως μεγαλύτερη υποχώρηση των αιτήσεων στις 380.000.

Την αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας τροφοδότησαν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία “έτρεξε” με ετήσιο ρυθμό 6,4%.

Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών έδειξαν αύξηση 2,3% τον Μάιο μετά την πτώση του Απριλίου κατά 1,3%. Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,8% στα 88,1 δισ. δολάρια τον Μάιο σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Πρόσθετη ώθηση στους δείκτες να κινηθούν σε νέα υψηλά έδωσε και η θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις του προέδρου Μπάιντεν με γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα για το πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών, ύψους άνω των 500 δισ. δολαρίων.

“Έχουμε συμφωνία”, δήλωσε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση του με τους γερουσιαστές. Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών στο πακέτο.

Δείκτες – Στατιστικά
Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι αγοραστές επικράτησαν κατά κράτος στο ταμπλό και οδήγησαν τους S&P 500 και Nasdaq σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αλλά και τον Dow Jones 1% υψηλότερα.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την ημέρα κοντά στα υψηλά ημέρας, στις 34.196,82 μονάδες, προσθέτοντας 322,58 μονάδες ή 0,95%, και απέχει πλέον περίπου 2,6% από το ιστορικό υψηλό του.

Ο ευρύτερος S&P 500 τερμάτισε τη συνεδρίαση 0,59% υψηλότερα, στις 4.266,70 μονάδες, που αποτελεί νέο υψηλό σε κλείσιμο καθώς ξεπέρασε το κλείσιμο της 14 Ιουνίου, με τον δείκτη να καλύπτει πλήρως τις απώλειες που κατέγραψε μετά την εκτίμηση της Fed για τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα.

Ένα ακόμη ρεκόρ, το 17ο ρεκόρ για το τρέχον έτος, έγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq, που ενισχύθηκε κατά 0,69% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 14.369,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι 28 έκλεισαν ανοδικά, με τους τίτλους των Boeing (+2,87%), της Caterpillar (2,60%) και της Goldman Sachs (2,13%) να ηγούνται της ανόδου. Οι μόνες μετοχές του δείκτη των blue chips που έκλεισαν στο “κόκκινο” ήταν η Apple (-0,22%) και η Dow Inc. (-0,06%).

Αποκλίνουσες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
Στο μεταξύ η συζήτηση για την πορεία του πληθωρισμού έχει ανάψει στους κόλπους της Fed, με δύο αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζα να εμφανίζονται ανήσυχοι σήμερα, προειδοποιώντας για ανοδικούς κινδύνους και άλλον έναν να εκτιμά ότι το πρόσφατο ράλι των τιμών αποτελεί ένα προσωρινό φαινόμενο.

“Ο πληθωρισμός ενδεχομένως να αιφνιδιάσει ανοδικά καθώς θα συνεχίζεται η διαδικασία του ανοίγματος της οικονομίας, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είναι αναγκαία για να καλυφθεί η προηγούμενη υποαπόδοση”, δήλωσε ο Bullard στο πλαίσιο ομιλίας του σήμερα.

Ο Bullard έχει δηλώσει ότι περιμένει πως θα χρειαστεί μια αύξηση των επιτοκίων το 2022. Η Fed, στις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της προηγούμενης εβδομάδας, έκανε λόγο για δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023.

Για “ανοδικούς κινδύνους” στις πιο πρόσφατες προβλέψεις του για τον πληθωρισμό έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Dallas, Robert Kaplan.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 3,4% αυτό το έτος και 2,4% το επόμενο, καθώς οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης ενδεχομένως να επιμείνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Καθησυχαστικός ήταν ο πρόεδρος της Richmond Fed, Thomas Barkin, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές, αν και σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι προσεκτική και να συνεχίσει να παρακολουθεί τις τιμές.

“Πιστεύω ότι είμαστε στη μέση ενός προσωρινού κύκλου προσαρμογής”, ανέφερε ο Barkin.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα