Με κέρδη έκλεισε το πετρέλαιο – Οδεύει προς εβδομαδιαία άνοδο

Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς ο τελευταίος γύρος οικονομικών στοιχείων έδειξε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στις ΗΠΑ, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια και να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Οι τιμές χονδρικής των ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα τον Μάιο κατά 0,2% μετά από αύξηση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Η έκθεση για τις τιμές παραγωγού ήρθε στον απόηχο των στοιχείων της Τετάρτης που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί περίπου 4% αυτή την εβδομάδα μέχρι στιγμής, ανακάμπτοντας από το sell-off της περασμένης εβδομάδας λόγω του σχεδίου του OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή το δ’ τρίμηνο. Οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου θεώρησαν γενικά το sell-off ως υπερβολική αντίδραση.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 78,62 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 12 cents ή 0,15%. Από την αρχή του έτους μέχρι στιγμής, έχει σημειώσει άνοδο 9,7%. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 82,75 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 15 cents ή 0,18%. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής έχει σημειώσει κέρδη 7,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη και προέβλεψε μόνο μία μείωσή τους φέτος, από τρεις που ανέμενε προηγουμένως. Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και αξάνουν τη ζήτηση πετρελαίου. Λιγότερες μειώσεις φέτος ενδεχομένως να σημαίνουν λιγότερη άνοδο για το αργό.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια αιφνιδιαστική αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου κατά 3,7 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα αποθέματα θα μειώνονταν. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια, καθώς η ζήτηση καυσίμων παραμένει χαμηλή.

“Η αντίδραση της αγοράς και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου δείχνει ότι η αύξηση της ζήτησης και η επακόλουθη μείωση του όγκου του αποθηκευμένου πετρελαίου παγκοσμίως είναι ερώτημα του πότε και όχι του αν”, ανέφερε ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM. “Αλλά όπως ακριβώς και η μείωση των επιτοκίων, θα έρθει αργότερα από ό,τι αναμενόταν και η πορεία προς τα πάνω δεν θα είναι μια ευθεία γραμμή”, πρόσθεσε ο Varga.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα