Με κέρδη άνοιξε το 2022 το χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών, με χαμηλές συναλλαγές καταφέρνει να ακολουθήσει το θετικό κλίμα της Ευρώπης, καθώς οι ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή της Covid 19 δείχνουν να κάμπτονται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,71% στις 899,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.163,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1% στις 580,67 μονάδες.

Αν και η αγορά το 2021 δεν κατάφερε να αποτυπώσει την αισιοδοξία τόσο για την οικονομία όσο και για την πλειονότητα των εισηγμένων της, μιας και ο γενικός δείκτης συσσώρευσε για 43 ολόκληρες εβδομάδες ανάμεσα στις 830-930 μονάδες, εντούτοις οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά μόνο θετικές είναι. Και όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από μεγάλες συσσωρεύσεις έρχεται μεγάλη κίνηση κάτι που θα χρειαστεί επιβεβαίωση από μία κατοχύρωση ενός εκ των δύο επιπέδων.

Μην ξεχνάμε πως το 2021 κατάφερε να αντλήσει κοντά στα 8 δισ. ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου και νέα ομολογιακά δάνεια που από την μία στέγνωσαν την αγορά ενώ από την άλλη πέρασαν τα κεφάλαια μέσα στην αγορά αυξάνοντας τους ενασχολούμενους και τις κεφαλαιοποιήσεις. Μένει να δούμε αν το χρηματιστήριο μπορεί να ακολουθήσει την πραγματική οικονομία που όλα δείχνουν ότι θα τρέξει με σημαντικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2022.

Η πανδημία κατάφερε να συγκρατήσει τις αγορές και το 2021 μιας και ο φόβος μετά και την πτώση του 2020 είναι ακόμα νωπός. Όλα δείχνουν ότι το 2022 θα στρέψει τα μάτια του από τα εμβόλια στα φάρμακα κατά της πανδημίας, ενώ ήδη η αγορά έχει ξεχωρίσει κλάδους και επιμέρους τίτλους μιας και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να είναι οι πρωταγωνιστές και για τη νέα χρονιά.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, άνω του 1% είναι η άνοδος σε Eurobank, Aegean, Jumbo, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΕΛληνικά Πετρέλαια, Quest, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και Coca Cola.

Στον αντίποδα, μικρές απώλειες καταγράφουν οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Βιοχάλκο, χωρίς όμως καμία να σημειώνει πτώση που να ξεπερνά το 1%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Ελλάκτωρ και Motor Oil.


 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα