Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μάλιστα να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέο ιστορικό υψηλό για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, καθώς ο κλάδος της τεχνολογίας έλαβε νέα ώθηση μετά τα εντυπωσιακά μεγέθη τριμήνου της Nvidia, ενώ θετικά μηνύματα εστάλησαν σήμερα και από το μέτωπο της οικονομίας.

Τα αποτελέσματα δ’ τρίμηνου που ανακοίνωσε η Nvidia εχθές, μετά το κλείσιμο της Wall Street, που συνέτριψαν εμφατικά τις υψηλές μάλιστα εκτιμήσεις των αναλυτών και κυρίως οι αισιόδοξες προβλέψεις του τεχνολογικού κολοσσού για το τρέχον τρίμηνο, τροφοδότησαν ένα κύμα αισιοδοξίας παγκοσμίως, οδηγώντας υψηλότερα τις διεθνείς αγορές, με την Ευρώπη να συμμετέχει στο “πάρτι”.

Την όρεξη των Ευρωπαίων επενδυτών ενίσχυσαν έτι περαιτέρω και τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το μέτωπο της οικονομίας, τα οποία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο, παρά τη συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα, καθώς ο τομέας τον υπηρεσιών επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης.

Ειδικότερα, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI, που συνδυάζει υπηρεσίες και μεταποίηση, ενισχύθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, στις 48,9 μονάδες αυτόν τον μήνα, από τις 47,9 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 48,5 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης παρέμεινε πάντως κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας για ένατο διαδοχικό μήνα, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό ότι βελτιώθηκε.

Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε σε υψηλό επτά μηνών στις 50,0 μονάδες από 48,4 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε στις 46,1 μονάδες – χαμηλό δύο μηνών – από 46,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες, επίσης χαμηλό δύο μηνών, από 46,6 μονάδες τον Ιανουάριο.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά και έκλεισε στο επίπεδο ρεκόρ των 494,98 μονάδων, με κέρδη 0,80%, ελαφρώς υψηλότερα από το ρεκόρ των 494,35 μονάδων που είχε σημειώσει στις 5 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ισχυρά κέρδη σημείωσε και ο δείκτης των blue chips της Ευρωζώνης, Euro Stoxx 50, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,69%, στις 4.855,85 μονάδες.

Η αγοραστική διάθεση ήταν διάχυτη και στα επιμέρους μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου, με τον γερμανικό δείκτη DAX να κλείνει 1,47% υψηλότερα, στις 17.370,45 μονάδες, τον CAC 40 στο Παρίσι να ενισχύεται κατά 1,27% στις 7.911,60 μονάδες, και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να προσθέτει 0,29%, στις 7.684,49 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB να καταγράφει κέρδη 1,06% στις 32.356,26 μονάδες, και τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται κατά 0,31% στις 10.138,90 μονάδες.

Τα εντυπωσιακά μεγέθη του τεχνολογικού κολοσσού Nvidia, πυροδότησαν ένα κύμα αγορών και στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, με την ολλανδική Semiconductor Industries να ενισχύεται κατά 4,91%, την ASML να κερδίζει 5,13%, τη γαλλική STMicroelectronics να σημειώνει άνοδο 2,95% και την γερμανική Infineon Technologies να προσθέτει 2,17%.

Ισχυρά κέρδη της τάξης του 8% κατέγραψε επίσης η μετοχή της Rolls-Royce, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου καλύτερων των προσδοκιών, όπως και ο τίτλος της Mercedes-Benz, που ενισχύθηκε κατά 4,70% μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχαίας ότι αυξάνει το μέρισμά της και επεκτείνει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα