Με ελικόπτερο προσγειώθηκε ο Ερντογάν στο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Xαμίντ Χαν»

Το ελικόπτερο του Toύρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε στο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Xαμίντ Χαν». Το πλοίο θα αποσταλεί από σήμερα στο σημείο γεώτρησης μετά από φιέστα που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή Ερντογάν.

Πολλά τουρκικά ΜΜΕ έχουν κάνει ζωνταντές συνδέσεις προκειμένου να μεταδώσουν τις εξαγγελίες για τις εργασίες του 4ου γεωτρύπανου της Τουρκίας, την ώρα που Αθήνα και Κύπρος είναι σε διαρκή επαγρύπνηση.

Το γεωτρύπανο αναμένεται να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.

Οι ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια των πιθανών πλεύσεων του τουρκικού γεωτρύπανου την ώρα που οι προκλήσεις της Άγκυρας συνεχίζονται.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αμντουλχαμίτ Χαν» από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που τόσο ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζουν τις προκλήσεις.

Τα πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην αρχική κίνησή του το τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, δρ του Παντείου και τουρκολόγο, ο πλους του «Αμπτουλχαμίντ Χαν», θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο τεμάχιο θαλάσσιο της Κύπρου. Με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κινηθεί εν συνεχεία στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, η Τουρκία θα αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».

Στο τρίτο σενάριο, οι Τούρκοι θα στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου κι φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Άγκυρα θα στήσει έτσι ένα νέο σκηνικό έντασης, όπως το καλοκαίρι του 2020.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα