Με αρνητικά πρόσημα έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών

Με μεγάλες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αρνητικό πρωταγωνιστή και πάλι τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς το νέο ράλι στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική Federal Reserve δεν θα αργήσει να ξεκινήσει τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της πιθανότατα τον Μάρτιο.

Η απόδοση στο διετές των ΗΠΑ ξεπέρασε σήμερα και το επίπεδο του 1% για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2020, ενώ η απόδοση του 10ετούς σκαρφάλωσε πάλι πάνω από το 1,8%.

Το άλμα στις αποδόσεις έρχεται με φόντο τον σχεδιασμό της αμερικανικής Fed για τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της φέτος ώστε να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υιοθετήσει ηπιότερη προσέγγιση όσον αφορά την απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, με τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της να επαναλαμβάνουν ότι ο πληθωρισμός – παρά το ισχυρό άλμα των τελευταίων μηνών – θα υποχωρήσει στη διάρκεια του 2022.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκές δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1% στις 479,79 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να κατρακυλάει 2,2%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε 1% στις 15.772,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,9% στις 7.133,83 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,6% στις 7.563,55 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,65%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η ελβετική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων GAM Holding κατρακύλησε 16,7% μετά την ανακοίνωση της ότι περιμένει να εμφανίσει καθαρές ζημιές περίπου 30 εκατ. φράγκα για το 2021 στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τον επόμενο μήνα.


Η Hugo Boss ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα έσοδα και τα κέρδη διαμορφώθηκαν υψηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν το 2021 μετά από μια ισχυρή έναρξη του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Η γερμανική εταιρεία υψηλής ποιότητας ειδών ένδυσης, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις δ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν 1,2% υψηλότερα σε σταθερό νόμισμα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, και 51% υψηλότερα σε ετήσια βάση, στα 906 εκατ. Ευρώ.

Στα μάκρο της ημέρας, το γερμανικό επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε τον Ιανουάριο εν μέσω προσδοκιών ότι τα κρούσματα του κορονοϊού θα μειωθούν μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, επιτρέποντας την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανακάμψει στους επόμενους έξι μήνες. Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW τόνισε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στις 51,7 μονάδες από τις 29,9 τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, οι βρετανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν τον αριθμό-ρεκόρ των 184.000 στο προσωπικό τους τον Δεκέμβριο, δείχνοντας ελάχιστα σημάδια ότι έχουν υποστεί πλήγμα από την Όμικρον, και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του προσωπικού περίπου 1,4% υψηλότερα από το επίπεδο του Φεβρουαρίου 2020 προ πανδημίας. Ο ευρύτερος δείκτης της ανεργίας για το τρίμηνο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, υποχώρησε στο 4,1% σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 4,2%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα