Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες πάτησαν φρένο την Πέμπτη μετά τα πρόσφατα ισχυρά κέρδη, ενώ τα στοιχεία στη Γερμανία ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι ο βιομηχανικός τομέας θα συνεχίσει να παρασύρει σε “χαμηλές πτήσεις” τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολίσθησε 0,27%, κλείνοντας στις 468,80 μονάδες, αφού άγγιξε υψηλό τεσσάρων μηνών την Τετάρτη, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,2%, μετά την επίτευξη νέου υψηλού όλων των εποχών την προηγούμενη συνεδρίαση. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα βαριά χαρτιά της ευρωζώνης, έκλεισε με πτώση 0,21%, στις 4.473,65 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,16%, στις 16.628,99 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να “χάνει” 0,10%, στις 7.428,52, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,02%, στις 7.513,72 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,67%, στις 30.121,77 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,09%, στις 10.146 μονάδες.

“Φαίνεται σαν μια αυθόρμητη κίνηση των επενδυτών και μπορεί να δούμε μια μικρή διόρθωση, δεδομένου του υπερβολικά παρατεταμένου ράλι”, δήλωσε η Daniela Hathorn, ανώτερη αναλυτής αγοράς στο Capital.com.

“Σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρόκειται για σημείο καμπής, καθώς υπάρχει ακόμη περαιτέρω “καύσιμο” για ώθηση”.

Τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας δυσκολεύεται, καθώς η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο, μια μέρα μετά την εκπληκτική πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών στη μεγαλύτερη οικονομία του ευρωπαϊκού μπλοκ κατά τον ίδιο μήνα.

Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι η ιταλική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο.

“Στο βάθος του μυαλού όλων στη μακροοικονομική πλευρά, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες”, πρόσθεσε η Hathorn.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat επιβεβαίωσε την εκτίμησή της ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το β’ τρίμηνο του 2024, νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, καθώς η οικονομία εισέρχεται σε μια σύντομη και ρηχή χειμερινή ύφεση.

Οι μετοχές των ισπανικών και πορτογαλικών τραπεζών όπως οι Millennium BCP, Sabadell, Caixabank, Santander και Bankinter υποχώρησαν μεταξύ 2,3% και 5,9%.

“Δεν αποκλείω η αγορά να τιμολογεί ότι η ευνοϊκή κατάσταση (για τον τραπεζικό τομέα) θα τελειώσει σύντομα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αυξάνουν πλέον τα επιτόκια, ενώ προβλέπονται πιθανές μειώσεις το 2024”, δήλωσε ο αναλυτής της IG, Diego Morin.

Ο τραπεζικός κλάδος συνολικά σημείωσε πτώση 0,7%.

Η BASF σχεδιάζει να μετατρέψει τις δραστηριότητές της στους τομείς της γεωργίας, των υλικών μπαταριών και των επιστρώσεων σε αυτόνομες μονάδες για να προσπαθήσει να αυξήσει τα κέρδη, μια σημαντική ανανέωση για τον γερμανικό κολοσσό των χημικών που παραδοσιακά ήταν εξαιρετικά συγκεντροποιημένος. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 1,5%.

Η μετοχή της Games Workshop Group υποχώρησε κατά 13,7% στο κατώτατο σημείο του Stoxx 600, μετά την εξαμηνιαία επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της.

Η Thyssenkrupp είδε τον τίτλο της να “χάνει” 5,4%, καθώς η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να δώσει μετρητά ή να διατηρήσει ορισμένες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις για να κερδίσει τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Daniel Kretinsky ως συνιδιοκτήτη της χαλυβουργικής της δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα