Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρασυρμένα από τις ενεργειακές μετοχές, μετά από τριήμερη πορεία κερδών λόγω ελπίδων ότι έχει πια κορυφωθεί οριστικά η πολιτική νομισματικής σύσφιξης μέσω αύξησης επιτοκίων και ότι μέσα στο 2024 επίκεινται μειώσεις.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε 0,72% χαμηλότερα, στις 451,26 μονάδες, αφού κέρδισε 2,5% τις τελευταίες τρεις ημέρες και σημείωσε υψηλό πάνω από ενός μήνα την Τετάρτη. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα βαριά “χαρτιά” της ευρωζώνης, υποχώρησε κατά 0,28%, στις 4.303,25 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,24%, στις 15.786,61 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,57%, στις 7.168,40 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,01%, στις 7.410,97.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 0,71%, στις 29.258,10 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,28%, στις 9.667,40.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τους τράπεζες έχουν πια ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων. Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην ανακοίνωση περί του πληθωρισμού στην ευρωζώνη την Παρασκευή.

“Συνεχίζεται κάποια μικρή κερδοφορία μετά το κύμα ευφορίας, αφού ο χαμηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός οδήγησε σε μεγάλη αισιοδοξία ότι ίσως οι μειώσεις επιτοκίων θα έρθουν μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα”, δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρήματος και αγορών. στο Hargreaves Lansdown.

“Επίσης, σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από την οικονομία της ευρωζώνης εδώ και αρκετό καιρό, με τη Γερμανία ιδιαίτερα να αντιμετωπίζει επιβράδυνση”.

Οι ενεργειακές μετοχές ηγήθηκαν των κλαδικών απωλειών με πτώση 2,7%, παρακολουθώντας την αδυναμία των τιμών του αργού πετρελαίου μετά τις ενδείξεις για υψηλότερη προσφορά από τις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για ασθενή ζήτηση ενέργειας στην Κίνα.

Επίσης, επιβραδυντικά λειτουργούν στο επενδυτικό κλίμα τα νέα δεδομένα που υποδεικνύουν επίμονα προβλήματα στον στεγαστικό τομέα της Κίνας που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη συνολική ανάκαμψη του κορυφαίου καταναλωτή μετάλλων.

Ο κλάδος των ειδών πολυτελείας υποχώρησε κατά 1,5%.

Εξέχοντα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των Kering, LVMH και Richemont σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,8% και 2,7% η κάθε μία. Αυτό ακολούθησε την πτώση της Burberry κατά 11,1% μετά την ανακοίνωση της βρετανικής μάρκας πολυτελούς μόδας ότι αντιμετωπίζει επιβράδυνση στις παγκόσμιες δαπάνες για τα είδη πολυτελείας και ότι θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις ετήσιες προβλέψεις για τα έσοδά της.

Η HelloFresh υποχώρησε κατά 22,4% στον “πυθμένα” του STOXX 600, αφού η γερμανική εταιρεία παραγωγής κιτ γευμάτων μείωσε τις ετήσιες προοπτικές βασικών κερδών της και περιόρισε το guidance για αύξηση των εσόδων.

Η γερμανική χημική εταιρεία BASF έχασε 2,5% μετά από υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Jefferies.

Η Embracer σημείωσε άνοδο 3,2% αφού η σουηδική εταιρεία προγραμματισμού παιχνιδιών δημοσίευσε ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο λειτουργικό κέρδος β’ τριμήνου χρήσης.

Η Siemens κέρδισε 5,7%, αφού παρουσίασε καλύτερα από τα εκτιμώμενα βιομηχανικά κέρδη για το δ’ τρίμηνο χρήσης της.

Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε εξάλλου ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για άλλη μια θητεία, δίνοντας τέλος σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο μετά τις ατελέσφορες γενικές εκλογές τον Ιούλιο, γεγονός που λειτούργησε σταθεροποιητικά για το ισπανικό χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα