Με απώλειες έκλεισε η Wall Street υπό τη “βαριά σκιά” της Fed

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης όλοι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς η ώθηση από συγκεκριμένα εταιρικά αποτελέσματα επισκιάστηκε από τις ανησυχίες σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 248,47μονάδες ή 0,73%, στις 33.700,54 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 35,14 μονάδες ή 0,85%, στις 4.082,72 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 120,94 μονάδων ή 1,02%, στις 11.789,58 μονάδες.

Παρά τα αρχικά κέρδη τους, οι δείκτες σταθεροποιήθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους.

“Η Wall Street δεν κατάφερε να διατηρήσει το κλίμα ανοδικής ευφορίας”, σχολίασε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. “Ορισμένοι traders στοιχηματίζουν ότι τελικώς η Fed θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αρκετά μεγαλύτερη νομισματική σύσφιξη από εκείνη που η Wall Street έχει τιμολογήσει”.

Η μητρική της Google, Alphabet, είδε τη μετοχή της να καταγράφει πτώση άνω του 4%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν σχετικά με την αύξηση του ανταγωνισμού στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Μια πτώση της τάξης του 3% για τη μετοχή της Meta, μητρικής της Facebook, συμπαρέσυρε συνολικά τον τεχνολογικό Nasdaq.

Οι επενδυτές παρακολουθούν εντατικά τα σχόλια αξιωματούχων της Fed, αναζητώντας στοιχεία για την μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής. Η Fed την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, στο εύρος 4,50%-4,75% και την Τρίτη ο πρόεδρός της, Jerome Powell, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται μεν, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος στη μάχη εναντίον του.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα εταιρικά στοιχεία, προκειμένου να εκτιμήσουν πώς έχουν ανταποκριθεί οι εταιρείες στον υψηλό πληθωρισμό και ποιες είναι οι προοπτικές τους για το εγγύς μέλλον. Συνολικά, πάντως, η τρέχουσα περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων κρίνεται άτονη και μάλλον απογοητευτική.

Η μετοχή της Disney απώλεσε άνω του 1%, ενώ αρχικά ενισχυόταν, καθώς η εταιρεία κατέγραψε μικρότερη της αναμενόμενης απώλεια συνδρομητών, ενώ τα κέρδη και τα έσοδά της ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Ο CEO Bob Iger τόνισε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ότι αναμένει να μείνει στον ρόλο μόνον για δύο χρόνια, ενώ ο ακτιβιστής επενδυτής Nelson Peltz ανακοίνωσε το τέλος της “μάχης δι’ αντιπροσώπων” που διεξήγε για τον προσανατολισμό της εταιρείας, καθώς ικανοποιήθηκε από την ανακοίνωση για το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Το τελευταίο περιλαμβάνει αναδόμηση των διάφορων τμημάτων του ομίλου και 7.000 απολύσεις.

Ήπια ανοδικά (+1%) κινήθηκε και η PepsiCo, με τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της να ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών της.

Μέχρι στιγμής, αποτελέσματα έχουν ανακοινώσει το 66% των εταιρειών του S&P 500, με 70% εξ αυτών να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έναντι μέσου όρου 79% την τελευταία τριετία.

Η μετοχή της Tesla, εξάλλου, υπερδιπλασιάστηκε σε αξία σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά που είχε αγγίξει στις 6 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ο τίτλος της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων είχε αγγίξει τότε τα 101,81 δολ., ενώ σήμερα κινείται 110% υψηλότερα, στα 214 δολ. Σε επίπεδο ημέρας, κέρδισε περί το 4%.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινώσουν οι PayPal, Lyft και Expedia.

Τα τελευταία στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ έδειξαν μια σχετική αύξηση, ενάντια στις ενδείξεις από προηγούμενα στοιχεία που έδειχναν ότι η αγορά εργασίας παραμένει σε “υπερθέρμανση”.

Η Fed περιμένει σημάδια αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας προκειμένου να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων εκ μέρους της, καθώς με ισχυρή αγορά εργασίας ο πληθωρισμός θα είναι δύσκολο να υποχωρήσει.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 5 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Salesforce, Walmart, UnitedHealth ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, 3M, Goldman Sachs.

ΗΠΑ: Αυξημένες οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας
Στις 196.000 ανήλθαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα εργασίας στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Απασχόλησης και αφορούν στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου.

Σημείωσαν αύξηση κατά 13.000 καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός τους έφτασε τις 183.000

Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις, κατά μέσο όρο ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν στις 190.000.

Οι συνολικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 38.000 με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνουν τις 1,69 δισ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα