Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καταγράφοντας τον πρώτο πτωτικό μήνα τους από τον Οκτώβριο, καθώς μια καταιγίδα εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων μεγάλων ομίλων, αλλά και τα πρόσφατα μάκρο, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού της ευρωζώνης για τον Απρίλιο. επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την ημέρα με πτώση 0,68% στις 504,89 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να σημειώνει βουτιά της τάξης του 4,3%, ενώ οι βασικοί πόροι απώλεσαν 1,14%. Μικρά κέρδη 0,2% για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Σε μηνιαία βάση ο Stoxx 600 έχασε 1,49% τον Απρίλιο στην πρώτη μηνιαία του πτώση του εδώ και έξι μήνες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,03% στις 17.932,17 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,99% στις 7.984,93 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε οριακά στις 8.144,13 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε βουτιά 2,22% στις 10.584,40 μονάδες.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η HSBC κατέγραψε άνοδο 2,75% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της τράπεζας, με επίκεντρο την Ασία, το σχέδιο αγοράς ιδίων μετοχών και την αιφνιδιαστική συνταξιοδότηση του CEO Noel Quinn.

Η Vonovia κέρδισε 3,94%, μετά την επιστροφή στα κέρδη του μεγαλύτερου γερμανικού ομίλου ακινήτων το α’ τρίμηνο.

Ο φινλανδικός όμιλος Cargotec σημείωσε ράλι 16,35% στην κορυφή του STOXX 600, μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του.

Η Logitech υποχώρησε κατά 0,99% παρά τις καλύτερες από τις αναμενόμενες προοπτικές που έδωσε για το σύνολο του έτους και τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου χρήσης της ελβετοαμερικανικής εταιρείας.

Η δορυφορική εταιρεία SES έχασε 7,84%, αφού συμφώνησε να αγοράσει όλες τις μετοχές της Intelsat Holdings για περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια και παρουσίασε αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Χωρίς μεταβολή παρέμεινε ο γενικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο όπως αναμενόταν, αλλά με τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές να αποκλιμακώνονται, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε ελαφρώς όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη διατηρήθηκε στο 2,4% ετησίως όσο και τον Μάρτιο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε επίπεδο υποκείμενων πιέσεων, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, επιβράδυνε στο 2,7% ετησίως από το 2,9% του Μαρτίου.

Στη μηνιαία σύγκριση, ο γενικός ΔΤΚ εμφάνισε αύξηση 0,6% μετά το +0,8% του Μαρτίου, ενώ ο δομικός ΔΤΚ που είχε μείνει αμετάβλητος τώρα αυξήθηκε με ρυθμό 0,3%.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το α΄ τρίμηνο του 2024, ενισχυμένη από την επιστροφή στην ανάπτυξη για τη Γερμανία και την ισχυρή επέκταση στην Ισπανία, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat την Τρίτη.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη ζώνη των 20 χωρών του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι για αύξηση τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση για 0,2%.

Το ποσοστό του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο αναθεωρήθηκε επίσης σε -0,1% από προηγούμενη μέτρηση 0%, που σημαίνει ότι η ευρωζώνη βρισκόταν σε τεχνική ύφεση το β’ εξάμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα