Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην τελευταία απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη νομισματική πολιτική και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,34% στις 515,87 μονάδες. Όλοι οι κλάδοι έκλεισαν στο “κόκκινο”, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να ηγούνται των απωλειών, σημειώνοντας πτώση 2,4%, αφού έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών νωρίτερα στη συνεδρίαση. Η σημερινή πτώση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας ήρθε καθώς η αγορά αφομοίωσε έναν καταιγισμό ειδήσεων από τον κλάδο αυτή την εβδομάδα, κυρίως το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και μια έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τους ισχυρισμούς περί εκπομπών ρύπων. Ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έχασε 1,94%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX, ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC – 40 υποχώρησαν κατά 2,04%, 0,61% και 1,99% αντίστοιχα.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 και ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσαν πτώση 1,59% και 2,16% αντίστοιχα.

Η μετοχή της πλατφόρμας μεταφοράς χρημάτων Wise σημείωσε πτώση 15% πριν περιορίσει ελαφρώς τις απώλειες, αφού η βρετανική fintech μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και το περιθώριο κέρδους στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της για το σύνολο του έτους.

Στο μεταξύ, οι διεθνείς επενδυτές αναλύουν την απόφαση της Fed την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% έως 5,5% και την πρόβλεψή της για μόνο μία μείωση των επιτοκίων φέτος, κάτω από τις τρεις περικοπές που προέβλεπε στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Ωστόσο, το “dot plot” υπέδειξε επίσης μια πιο επιθετική πορεία μείωσης για το 2025 – αναμένονται τέσσερις μειώσεις επιτοκίων συνολικού ύψους μιας ολόκληρης ποσοστιαίας μονάδας, από τρεις που αναμένονταν πριν.

Υπενθυμίζεται ότι οριακή επιβράδυνση παρουσίασε χθες ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε γενικό επίπεδο και λίγο μεγαλύτερη σε δομικό, με θετικό στοιχείο τη μηδενική μεταβολή σε μηνιαίο επίπεδο. Στο μεταξύ, θετική έκπληξη επιφύλασσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χονδρική αγορά των ΗΠΑ σήμερα, που εμφάνισε μείωση τόσο σε ετήσιο όσο και σε μηνιαίο επίπεδο ενώ αναμενόταν να κινηθεί ελαφρώς αυξητικά.

Η δήλωση της Fed μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι “ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει αυξημένος”, επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό της τελευταίας δήλωσης.

Πίσω στην Ευρώπη, ενισχύθηκε τον Μάιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Ισπανίας, σκαρφαλώνοντας στο 3,8% από 3,4% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αυτή είναι η τελική μέτρηση η οποία επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια – επίσης ενισχύθηκε, φτάνοντας το 3,0% τον Μάιο από 2,9% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Ο εθνικός δείκτης της Ισπανίας αυξήθηκε στο 3,6% τον Μάιο από 3,3% τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα