Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Πτωτικά κινήθηκαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πιεσμένα από τις αρνητικές ενημερώσεις από τράπεζες σε όλη την ήπειρο, καθώς και από τις φαρμακοβιομηχανίες Roche και Sanofi, ωστόσο η Volvo Cars και η Ferrari πραγματοποίησαν “άλματα”.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,36%, στις 483,86 μονάδες. Οι τράπεζες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, με πτώση 2%, με “οδηγό” την πτώση της BNP Paribas κατά 9,2%, αφού η γαλλική τράπεζα ανέφερε αιφνιδιαστική πτώση στα έσοδα δ΄ τριμήνου της και προέβλεψε καθυστέρηση στην επίτευξη ενός βασικού στόχου κερδοφορίας. Οι γαλλικές τράπεζες SocGen και Credit Agricole σημείωσαν επίσης πτώση 4% και 2,8%, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα στα δεινά του κλάδου, η μετοχή της ολλανδικής τράπεζας ING υποχώρησε κατά 6,4%, αφού η τράπεζα προέβλεψε χαμηλότερα συνολικά έσοδα για το 2024. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, υποχώρησε κατά 0,51%, στις 4.638,85 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,26%, στις 16.859,04 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να “χάνει” 0,89%, στις 7.588,57 και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει πτώση 0,11%, στις 7.622,16.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,18%, στις 30.689,11 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει απώλειες 0,63%, στις 10.014 μονάδες.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche σημείωσε πτώση 5,5% καθώς η αγορά εξέφρασε απογοήτευση για τις πιο μέτριες από τις αναμενόμενες προοπτικές της εταιρείας για το 2024, ενώ η Sanofi υποχώρησε 4,1% μετά την απώλεια των εκτιμήσεων για τα κέρδη δ’ τριμήνου.

Η Dassault Systemes σημείωσε πτώση 10,4% αφού η γαλλική εταιρεία παραγωγής λογισμικού προέβλεψε αύξηση εσόδων κατά 8-10% φέτος σε σταθερά νομίσματα, κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ η σουηδική κατασκευάστρια ιατρικού εξοπλισμού Getinge υποχώρησε 11,9% αφού έχασε τις προβλέψεις για τα κέρδη της στο τρίμηνο.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε όπως αναμενόταν τον Ιανουάριο, ωστόσο οι υποκείμενες πιέσεις τιμών μειώθηκαν λιγότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν, ενισχύοντας πιθανότατα το επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν πρέπει να γίνουν βιαστικά.

“Οι αριθμοί που λάβαμε σήμερα, παρόλο που ήταν ελαφρώς υψηλότεροι από το αναμενόμενο, εξακολουθούν να υπογραμμίζουν μια καλή πτωτική τάση”, δήλωσε ο Πάτρικ Φάρελ, επικεφαλής επενδύσεων στην Charles Stanley & Co στο Λονδίνο.

“Αλλά από την άποψη της κεντρικής τράπεζας, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι ανοδικοί για τον πληθωρισμό”.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό σχεδόν 16 ετών, ωστόσο άνοιξε “χαραμάδα” περικοπών επιτοκίων, ενώ η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας διατήρησε επίσης το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 4%.

Αυτές οι αποφάσεις ήρθαν μετά την ετυμηγορία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) την Τετάρτη, με βάση την οποία οι προσδοκίες της αγοράς για πρόωρη μείωση των επιτοκίων αμβλύνθηκαν.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές βαρέων βαρών του κλάδου ενέργειας σημείωσαν άνοδο 1% καθώς η Shell κέρδισε 2,4% μετά από υπερπήδηση των προβλέψεων για τα κέρδη τριμήνου της.

Ο κλάδος του αυτοκινήτου σημείωσε άνοδο 1,2%, ωθούμενος από την άνοδο 26,4% της Volvo Cars, μετά την ανακοίνωση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την Polestar Automotive Holding.

Η Ferrari πραγματοποίησε άλμα 9,2% αφού η εταιρεία κατασκευής πολυτελών σπορ αυτοκινήτων διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι τα έσοδα και τα βασικά της κέρδη θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος.

Μεταξύ άλλων, η νέα μονάδα voucher Pluxee της γαλλικής εταιρείας τροφοδοσίας Sodexo έφτασε να ενισχύεται έως και κατά 15% στο ντεμπούτο της στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα