Με άνοδο άνω του 1%, σε υψηλό 10ημέρου, έκλεισε ο χρυσός

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη, καθώς το δολάριο και οι απόδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν μετά την αύξηση των εβδομαδιαίων αιτημάτων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ περισσότερο από το αναμενόμενο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας, Federal Reserve, θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Ο χρυσός σποτ κέρδισε 1,2% σε υψηλό 10 ημερών, στα 1.983,29 $ ανά ουγγιά, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του σε σχεδόν έναν μήνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο 1,2% στα 1.987,30 δολάρια.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη της Fed κατά του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται λίγο, δίνοντας στους ταύρους του χρυσού και του ασημιού εμπιστοσύνη ότι η Fed δεν πρόκειται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, ανέφερε ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής στην Kitco Metals.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και τριάμισι χρόνια τον Οκτώβριο, ενώ ξεχωριστά στοιχεία την Τρίτη υπογράμμισαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον ίδιο μήνα.

Οι traders βλέπουν πιθανότητες περί το 65% ότι οι μειώσεις επιτοκίων δεν θα γίνουν πριν από τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Ενώ ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμιση του πληθωρισμού, τα αυξανόμενα επιτόκια εξασθενούν την ελκυστικότητα του κίτρινου μετάλλου, το οποίο δεν παρέχει απόδοση.

Ενισχύοντας τη γοητεία του χρυσού, ο δείκτης δολαρίου διατηρήθηκε κοντά σε χαμηλό άνω των δύο μηνών, ενώ οι αποδόσεις αναφοράς του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησαν επίσης.

“Εάν υπάρξει μια γεωπολιτική εξέλιξη, θα μπορούσε να βοηθήσει τον χρυσό, ωστοσο ένα έχουν στη συνέχεια κάποια ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τότε θα δημιουργείτο η πεποίθηση ακόμη μιας αύξησης (επιτοκίων) από τη Fed, γεγονός που θα ασκήσει πίεση στην αγορά των μετάλλων”, δήλωσε ο Wyckoff.

Ο χρυσός κατέγραψε άνοδο πάνω από 7% τον Οκτώβριο, βοηθούμενος από τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια καθώς εκτυλισσόταν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το spot ασήμι σημείωσε άνοδο 1,7% στα 23,83 δολ. ανά ουγγιά την Πέμπτη, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τις 4 Σεπτεμβρίου.

Η πλατίνα υποχώρησε 0,1% στα 895,35 δολ. και το παλλάδιο κέρδισε 0,4% στα 1.035,92 δολ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα