

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι στην Ντάκα, στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και κατηγορώντας τη Γαλλία ότι υποστηρίζει τις γελοιογραφίες που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν για την ελευθερία της έκφρασης.
Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Χεφαζάτ-ε-Ισλάμ, μιας από τις κυριότερες ισλαμιστικές οργανώσεις της χώρας, εμποδίστηκαν από την αστυνομία να προσεγγίσουν την πρεσβεία της Γαλλίας, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα.
Οι διοργανωτές δήλωσαν από την πλευρά τους ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι.
Είναι η τρίτη μεγάλη διαδήλωση εδώ και μία εβδομάδα κατά της Γαλλίας και του προέδρου της στο Μπανγκλαντές, μια χώρα 160 εκατομμυρίων κατοίκων, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνων.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος υπεραμύνθηκε του δικαιώματος στη γελοιογραφία στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, μετά τον αποκεφαλισμό στις 16 Οκτωβρίου από έναν ισλαμιστή του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί, επειδή έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα» ή «όχι στη δυσφήμιση του προφήτη Μωάμεθ». Έκαψαν και πάλι ένα ομοίωμα του προέδρου Μακρόν.
Στο μεταξύ, περίπου 400 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, καταγγέλλοντας τη διαχείριση από τη Γαλλία του θέματος με τα σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ και θεωρήθηκαν προσβλητικά από μουσουλμάνους.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτηριζόταν «εχθρός των μουσουλμάνων».
«Καταδικάζουμε την προσβολή στον προφήτη Μωάμεθ», έγραφε ένα από αυτά, αναφερόμενο στις γελοιογραφίες που απεικονίζουν τον Μωάμεθ τις οποίες αναδημοσίευσε το σατιρικό γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Έπειτα από σειρά ισλαμιστικών επιθέσεων στη Γαλλία από το 2015 που έχουν προκαλέσει περίπου 250 θανάτους, ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών.
Όμως το γεγονός ότι εστίασε στο Ισλάμ θεωρήθηκε από ορισμένους μουσουλμάνους ως αδεξιότητα, ενώ άλλοι θεώρησαν προσβλητικά τα σχόλιά του για το θέμα.
Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο καταδίκασε προχθές, Σάββατο, τις πρόσφατες φονικές επιθέσεις που αποδίδονται σε ισλαμιστές, μεταξύ των οποίων ο αποκεφαλισμός του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί και η δολοφονία τριών ανθρώπων με μαχαίρι από έναν φερόμενο ως ισλαμιστή σε εκκλησία στη Νίκαια.
Όμως ο Τζόκο, που ηγείται της χώρας με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, επέκρινε επίσης τον Μακρόν για τις δηλώσεις του σχετικά με το Ισλάμ και την προάσπιση από Γάλλους αξιωματούχους του δικαιώματος δημοσίευσης των προσβλητικών σκίτσων.
«Τα σχόλια ήταν προσβλητικά για τους μουσουλμάνους και έχουν προσβάλει μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, κάτι που θα μπορούσε να διχάσει την παγκόσμια θρησκευτική κοινότητα σε μια εποχή όπου ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος για να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19», δήλωσε ο Τζόκο σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Τζόκο είπε πως η ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να αμαυρώνεται η θρησκεία και πως η διασύνδεση της θρησκείας με την τρομοκρατία «είναι μεγάλο λάθος».
«Η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία. Ένας τρομοκράτης είναι τρομοκράτης. Η τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία», είπε.
Η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ απειλεί να εκδικηθεί τον Μακρόν
Η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές της να σκοτώσουν όποιον προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ και απείλησε να εκδικηθεί τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ελεύθερη δημοσίευση των επίμαχων σκίτσων.
«Το να σκοτώνουμε όποιον προσβάλλει τον προφήτη είναι δικαίωμα κάθε μουσουλμάνου ικανού να το εφαρμόσει», αναφέρει η Aqmi σε μια ανακοίνωσή της, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος στην τελετή που διοργανώθηκε για να τιμηθεί η μνήμη του καθηγητή Σαμουέλ Πατί.
Ο καθηγητής αποκεφαλίστηκε στις 16 Οκτωβρίου από έναν νεαρό Τσετσένο, επειδή είχε δείξει στους μαθητές του, στο πλαίσιο ενός μαθήματος, σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, δεν θα αποκηρύξει τα σκίτσα, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον της Γαλλίας σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Ορισμένοι έκαψαν γαλλικές σημαίες και ομοιώματα του Γάλλου προέδρου ενώ έχουν γίνει προτάσεις και για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.
«Το μποϊκοτάζ είναι καθήκον, όμως δεν αρκεί», γράφει η Aqmi, καλώντας τους υποστηρικτές της να «εκδικηθούν» και παρουσιάζοντας ως «μάρτυρα» τον εξτρεμιστή Τσετσένο που σκότωσε τον Σαμουέλ Πατί.
«Δεν θα ξεχάσουμε τις στυγερές μηχανορραφίες σας», πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον Μακρόν
Σχετικά Νέα
Euroleague: Η επόμενη μέρα του αποκλεισμού των «αιωνίων» – Μάχη για την 3η θέση
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έφτασαν μια ανάσα από το να βρεθούν αντιμέτωποι για πρώτη φορά στον.
Mε το θερμόμετρο στους 51,6 βαθμούς Κελσίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «βράζουν» σε πρωτοφανή καύσωνα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έσπασαν το ρεκόρ θερμοκρασίας του Μαΐου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα,.
-
Η δυσάρεστη αλήθεια: Ο Γιαΐρ Γκολάν έχει δίκιο όταν λέει σε τι μετατρέπεται το Ισραήλ
HAARETZ – editorial 21 Μαΐου 2025 «Το Ισραήλ βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει.