“Μάζεψε” τις απώλειες το πετρέλαιο μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ

Οριακές μεταβολές κατέγραψαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με τις απώλειες στο αμερικανικό αργό να “μαζεύονται” μετά την ανακοίνωση της τρίτης συναπτής εβδομαδιαίας μείωσης των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Πιο ειδικά, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου έκλεισε με πτώση 0,17%, στα 76,52 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Αυγούστου έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο, κερδίζοντας 1 σεντ στα 71,80 δολ. το βαρέλι.

Από τις αρχές Ιουνίου, οι τιμές του αργού κινούνται σε στενό εύρος, με την ανοδική τάση να περιορίζεται από τις ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα και για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου τα αποθέματα της χώρας υποχώρησαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, μετά και την πτώση που κατέγραψαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Αναλυτές σε έρευνα της S&P Global Commodity Insights ανέμεναν πτώση της τάξης των 3,6 εκατ. βαρελιών. Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πτώση της τάξης των 4,4 εκατ. βαρελιών.

Ο Troy Vincent, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην DTN, σημείωσε ότι η αδυναμία στη ζήτηση για αργό στο εσωτερικό των ΗΠΑ αρχίζει να γίνεται ορατή, με τη ζήτηση στα αμερικανικά διυλιστήρια να έχει υποχωρήσει κατά 400.000 βαρέλια ανά ημέρα, μολονότι οι δυνατότητες επεξεργασίας έχουν επεκταθεί κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως. Πλέον, οι ποσότητες που υφίστανται επεξεργασία στα διυλιστήρια των ΗΠΑ θυμίζουν το 2021, όταν η αμερικανική οικονομία ήταν ακόμη έντονα επηρεασμένη από την πανδημία του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, μεταξύ των αναλυτών κυριαρχεί απογοήτευση για τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας μετά την άρση των περιορισμών για την Covid-19, ενώ και η επιθετική νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς εντείνει το κλίμα ανησυχίας για τις προοπτικές της οικονομίας διεθνώς.

“Αυτά είναι τα βασικά εμπόδια που εμποδίζουν την ανοδική κίνηση του πετρελαίου”, τονίζει ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

Την Τετάρτη, εξάλλου, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για το αργό που πωλεί σε Ευρώπη και Μεσόγειο, αλλά και – κάτι που δεν αναμενόταν – για το αργό που πωλεί στην Ασία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα