Μαγιορκίνης: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων με την επιστροφή των εκδρομέων στην Αττική

Υπάρχει ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού με την επιστροφή από τις διακοπές και ειδικά στην Αττική, ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων, οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παρασκευή για 3ο, 4ο και 5ο κύμα κορονοϊού μέσα στον χειμώνα ο ίδιος υπογραμμίζει πως “αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση, να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται”.

Όσον αφορά την γρίπη, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μια πρόβλεψη πως ίσως να είναι φέτος πιο ήπια σε συνδυασμό με τον μαζικό εμβολιασμό που προβλέπεται.

Διασπορά του ιού και στις ηλικίες 50 – 60 ετών

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως οι νεοι μας ακούσανε, δείξανε μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό, ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στις ηλικίες 50 – 60 ετών και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω, ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος τόνισε ότι τα σχολεία πρεπει να λειτουργήσουν ως ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα παιδιά θα μάθουν πως θα προστατεύονται, αλλά όχι μόνο μέσα στην τάξη αλλά και στην κοινότητα.

Παράλληλα σημείωσε πως έχουμε αποφύγει το κακό σενάριο για πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή, όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα