Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Σε αμηχανία οι ψύχραιμες φωνές με την επικράτηση των ακραίων της ΝΔ

«Είναι σαφές ότι υπάρχει μία μερίδα στην ΝΔ που προσπαθεί να πολώνει συνεχώς και μία άλλη -όπου ενδεχομένως είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί. Σε κάθε περίπτωση, εμείς πηγαίνουμε με βάση τη νομιμότητα, την δημοκρατική αρχή, τον Κανονισμό και το Σύνταγμα»

«Προς την Πέμπτη» πηγαίνει η προκαταρκτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, η προσπάθεια της παράτυπης σύμπραξης ΝΔ-ΚΙΝΑΛΛ να αλλοιώσει την εκπροσώπηση της μειοψηφίας έχει φέρει σε αμηχανία τις ψύχραιμες φωνές τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στην αντιπολίτευση, εμείς πηγαίνουμε με βάση την νομιμότητα, τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Προς την Πέμπτη θα πάει» η προκαταρκτική εξεταστική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, όπως ενημέρωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου στην αρχή της συνέντευξης.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην δεύτερη επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, «με την οποία λέει τρία πράγματα», όπως είπε, ότι δεν μπορεί να συμπράξει σε μία παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της προκαταρκτικής εξεταστικής επιτροπής ούτε στην απαξίωση της Βουλής και στην στέρηση δικαιωμάτων βουλευτών και κυρίως ότι «όλα τα μέλη της επιτροπής που έχει νόμιμα ορίσει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραστούν κανονικά … δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης, γιατί ο μόνος αρμόδιος κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής είναι … ο πρόεδρος της ΚΟ … εναπόκειται στον κ. Τασούλα και την επιτροπή να τα σεβαστούν».

«Η ΝΔ προσπαθεί να περάσει ένα κλίμα ότι εκείνη θέλει “ομαλή” εξέλιξη της συνεδρίασης και υπάρχουν προβλήματα που δημιουργούνται από την αντιπολίτευση, αλλά είναι τελείως αντίθετο, έχουμε αυτή την στιγμή σύμπραξη των βουλευτών ΝΔ και ΚΙΝΑΛΛ … τελείως παράτυπη … με πραξικοπηματικό τρόπο προσπαθούν να αλλοιώσουν την εκπροσώπηση της μειοψηφίας … και το ΚΚΕ διαφώνησε με την μεθόδευση … και ο κ. Χ. Καστανίδης -πρώην υπουργός Δικαιοσύνης- διαχώρισε την θέση του από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛΛ στην επιτροπή. Είπε ότι δεν υπήρξε επίσημη απόφαση του ΚΙΝΑΛΛ και επίσης δεν υπάρχει προηγούμενο, να παραβιάζει η πλειοψηφία τα δικαιώματα της μειοψηφίας, είναι αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική πρακτική που οδηγεί σε πολύ ολισθηρό δρόμο στο μέλλον», όπως υπογράμμισε.

Εκτίμησε εξάλλου ότι «στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ψύχραιμες φωνές, που δυστυχώς με την επικράτηση των ακραίων είναι σε δύσκολη θέση και σε αμηχανία», αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του ίδιου του προέδρου της προκαταρκτικής επιτροπής Γ. Μπούγα, που «στην αρχή είχε συνταχθεί με την νόμιμη ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής», αλλά και την απουσία και της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη από τα έδρανα κατά την συζήτηση για την σύσταση της επιτροπής. «Είναι σαφές ότι υπάρχει μία μερίδα στην ΝΔ που προσπαθεί να πολώνει συνεχώς και μία άλλη -όπου ενδεχομένως είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί. Σε κάθε περίπτωση, εμείς πηγαίνουμε με βάση τη νομιμότητα, την δημοκρατική αρχή, τον Κανονισμό και το Σύνταγμα».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξάλλου αναφέρθηκε συνολικά στην οικοδόμηση ενός νέου «κράτους της Δεξιάς» με την γνωστή πελατειακή, παλαιοκομματική στάση και δίκτυο κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, με ιδιαίτερα νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα ως προς τα εργασιακά δικαιώματα και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και άλλες πτυχές όπως την παραβίαση του ανταγωνισμού και θεσμικών διατάξεων και λειτουργιών όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η πρόσφατη ουσιαστική ασυλία των τραπεζιτών.

Ειδικά για τις εξαγγελίες του υπουργού Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη για την ΔΕΗ, λίγες ημέρες μετά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο «που ουσιαστικά αναβιώνει το δεύτερο μνημόνιο» όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κ. Χατζηδάκης έρχεται και προαναγγέλλει ότι με το νομοσχέδιο που θα φέρει θα καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις στη ΔΕΗ, θα καταστήσει συμβασιούχους -σε ομηρία- τους νέους εργαζόμενους, στρώνοντας πεδίο ιδιωτικοποίησης για την ΔΕΗ, ως πρόκριμα ιδιωτικοποίησης για όλες τις ΔΕΚΟ και τις δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων» σε αυτές.

Σχετικά Νέα