Μ. Βορίδης: Αν δεν υπάρξει ειδική διάταξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα ισχύουν κυρώσεις για παράβαση σύμβασης εργασίας

«Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους οι εργαζόμενοι που τους αφορούν. Όπως όσοι φροντίζουν υπερήλικες και μετέπειτα το υγειονομικό προσωπικό» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εξήγησε ότι αν δεν υπάρξει ειδική διάταξη νόμου που θα αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα ισχύουν κυρώσεις για παράβαση σύμβασης εργασίας. Για το τι θα αφορούν αυτές οι κυρώσεις, είπε ότι «υπάρχει μια βεντάλια επιλογών».

«Θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο που εργάζεται γιατί αποτελεί κίνδυνο. Γι’ αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή, δεν θα λαμβάνει μισθό» διευκρίνισε.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των αντικαταστάσεων των εργαζομένων σε αναστολή, λέγοντας πως «δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα», γι’ αυτό και, όπως είπε, θα πρέπει να είναι οριοθετημένη η αναστολή, έχοντας στο μυαλό μας και τη λειτουργία της επιχείρησης. «Οι εργασιακές θέσεις πρέπει να διευθετηθούν» τόνισε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι από τη στιγμή που υπάρχει νομική υποχρέωση να τηρούνται ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μη τήρηση των πρωτοκόλλων θα αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα αυτό δίνει δικαίωμα καταγγελίας, εκτός κι αν υπάρξει ειδική ρύθμιση ότι δεν δίνει δικαίωμα. Δηλαδή, αν η κυβέρνηση εκδώσει ειδική ρύθμιση κατά την οποία ο μη εμβολιασμός δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, ανέφερε.

Όπως συμπλήρωσε, «τις νομικές συνέπειες δεν τις ορίσαμε εμείς. Χρειάζεται πρόσθετη νομοθεσία και για τον ιδιωτικό τομέα».

«Αν η νομοθεσία μείνει ως έχει, τότε θα υπάρχει παράπτωμα για τη μη τήρηση της υποχρεωτικότητας. Πρέπει να γίνει ρύθμιση για να μην υπάρξει ισχύς της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Για την επιβολή πρόσθετων μέτρων στη Μύκονο, ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως το νησί αποτέλεσε ένα κακό παράδειγμα μη συμμόρφωσης με τα μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα και για άλλες «πορτοκαλί» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη.

 

 

Πηγή: ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα