

Αισιόδοξος για το «ναι» του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τα F-16, αλλά τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θέλει «να αγοράσει ένα προϊόν υπό όρους», εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επαναφέρουν την πολιτική ισορροπιών που είχαν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, με την αντιπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου και υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μπισέρα Τούρκοβιτς.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη γίνει προπαρασκευαστικές συναντήσεις στις ΗΠΑ, όπου την τουρκική πλευρά εκπροσώπησαν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Άλλωστε, επίκειται συνάντηση του ίδιου την Τετάρτη με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
«Αναμένουμε ότι η διαδικασία θα περάσει ομαλά από το Κογκρέσο. Εάν η διοίκηση παραμείνει αποφασισμένη, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Το έχουμε ξαναπεί. Δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν υπό όρους» είπε ο Τσαβούσογλου.
Επίσης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Μπλίνκεν την Τετάρτη και επιβεβαίωσε ότι στελέχη του υπουργείου του (μεταξύ αυτών και ο υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ) έχουν ήδη μεταβεί στις ΗΠΑ για τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις.
«Πρόκειται να συζητήσουμε (σ.σ. με τον Μπλίνκεν) τα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα μας. Ένα από τα θέματα είναι τα F35. Αλλά επίσης έχουμε άλλα θέματα που αφορούν τις περιφερειακές εξελίξεις και τα οποία πρόκειται αν αξιολογήσουμε. Οι διαπραγματεύσεις στρατιωτικού επιπέδου για τα F16 ολοκληρώθηκαν. Το Υπουργείο Άμυνας έστειλε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα προώθησε ανεπίσημα στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με την συνήθη πρακτική στέλνεται ειδοποίηση στους Προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής και σε τέσσερα ανώτερα μέλη. Εάν μετά από αυτό δεν αντίρρηση εδώ, η διαδικασία ολοκληρώνεται, στέλνεται επίσημη ειδοποίηση» είπε.
Ο Τσαβούσουγλου εξήγησε τη διαδικασία για την έγκριση της πώλησης των F16 λέγοντας ότι «το αίτημα του Προέδρου του Κογκρέσου για αυτό μπορεί να απορριφθεί με 51%, εάν συμβεί αυτό, θα σταλεί για δεύτερη φορά στον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτή τη φορά θα πρέπει να απορριφθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων». Αλλά όπως είπε, αναμένουμε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία, προσθέτοντας ότι έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και η αμερικανική διοίκηση έχει αναφέρει ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ.
«Εάν η διοίκηση παραμείνει σταθερή, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Το έχουμε ξαναπεί. Δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν υπό οποιουσδήποτε όρους που θα μας έδεναν τα χέρια» σημείωσε.
«Διαβάσαμε στα ΜΜΕ ότι το F-35 δόθηκε στην Ελλάδα. Εμείς λέμε αυτό στις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια πολιτική ισορροπιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αυτή η ισορροπία άρχισε να διαταράσσεται. Δυστυχώς η ισορροπία μεταξύ των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων άρχισε να διαταράσσεται. Μια χώρα όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες. Αυτό έχουμε να πούμε. Διαφορετικά, δεν μας νοιάζει σε ποιον ή ποια όπλα πωλούν. Αυτό που έχει σημασία είναι η δύναμή μας, και τι θα κάνουμε για συμφέροντά μας» επισήμανε.
Σχετικά Νέα
Το Ιράν και οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν ολοκλήρωσαν σήμερα έναν τρίτο κύκλο κρίσιμων διαπραγματεύσεων για.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ανέκτησε την περιφέρεια Κουρσκ, το Κίεβο δηλώνει ότι οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε πλήρως τη μεθοριακή περιφέρεια Κουρσκ, με το Κίεβο.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Αδελφοκτόνος παροξυσμός ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Εντελώς περιττή και άκαρδη σύγκρουση που διαπράττεται σε έναν αδελφοκτόνο παροξυσμό», χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Κηδεία Πάπα: Εψάλη το «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά – Συμβολισμοί και γλωσσική παράδοση στη Ρωμαιοκαθολική λειτουργία
Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η στιγμή στην κηδεία του Πάπα όπου Επίσκοπος έψαλλε το «Χριστός.